Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

900 Καρδιτσιώτες περιμένουν αύριο τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη – Δείτε γιατί

Το δημόσιο διεκδικεί 24 οικοδομικά τετράγωνα ιδιωτικών εκτάσεων στην Καρδίτσα!

Στην Καρδίτσα θα βρίσκεται αύριο Σάββατο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κώστας Χατζηδάκης.

Ο Υπουργός θα μεταβεί το απόγευμα στις 7, στο Επιμελητήριο Καρδίτσας, όπου σε συνάντηση που θα γίνει με φορείς θα συζητηθεί το θέμα της διεκδίκησης από το Ελληνικό Δημόσιο ιδιοκτησιών στην περιοχή.

Πρόκειται για τις ιδιοκτησίες 900 Καρδιτσιωτών, η ιστορία των οποίων αλλά και το γεγονός ότι τις διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ιδιοκτήτες, με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881, υπήρχαν εκτάσεις γης για τον προσωρινό σταυλισμό και την βοσκή των ζώων των κατοίκων της περιοχής, τα οποία ούτε αδέσποτα ήταν, ούτε ανήκαν στο Τουρκικό Δημόσιο, αλλά στην συγκυριότητα και κοινή χρήση των κατοίκων του οικισμού.

Με σημερινούς όρους, ουσιαστικά ήταν κοινόχρηστα δημοτικά ακίνητα, γι’ αυτό και περιήλθαν στην συνέχεια στην ιδιοκτησία των Δήμων και των Κοινοτήτων του Ελληνικού Κράτους. Η σημερινή διεκδικούμενη περιοχή της Καρδίτσας, που εκτείνεται σε 24 οικoδομικά τετράγωνα, είναι μια τέτοια περιοχή.

Ο Δήμος Καρδίτσας, μετά την σύστασή του το 1883, τα κατέγραψε ως δημοτικά ακίνητα, τα περιέλαβε στο σχέδιο πόλεως και άρχισε να ασκεί το δικαίωμα κυριότητας επ’ αυτών. Το 1903, με έγκριση του τότε Νομάρχη, τα εκποίησε με δημόσια δημοπρασία. Έκτοτε, αγοραπωλούνται, κατά πλήρη κυριότητα, έως τους σημερινούς ιδιοκτήτες, καθ’ όλα τακτoποιημένα (ΕΝΦΙΑ, φόροι μισθωμάτων, κλπ.).

Το Ελληνικό Δημόσιο έρχεται λοιπόν να τα αμφισβητήσει καταθέτοντας μάλιστα και ένσταση κατά των δηλώσεών τους στο Κτηματολόγιο.

Μετά από έναν Ιανό κι έναν Ντάνιελ βέβαια, η είδηση μοιάζει με κακόγουστο αστείο αφού το δημόσιο φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση να διεκδικεί δικαιώματα αλλά χωρίς να αναλαμβάνει και ευθύνες στη Θεσσαλική γη…

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή