Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

99 χρόνια απ’ την Τρικαλινή Εξέγερση

Του Χρήστου Σταμόπουλου

Πέρασαν 99 χρόνια από τότε (2/2/1925) που οι ηρωικοί πρόγονοί μας (αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες) εξεγέρθηκαν στα Τρίκαλα κόντρα στην κοινωνική αδικία, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος (7 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, 27 οδηγήθηκαν άδικα και εκδικητικά στο Έκτακτο Στρατοδικείο Λάρισας, εκ των οποίων οι 13 καταδικάστηκαν σε κάθειρξη).

Η μεγάλη, 7.000 – 10.000 ανθρώπων, Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση των Τρικάλων του 1925 συγκλόνισε το πανελλήνιο. Γι’ αυτό το κατεστημένο, κυριευμένο από φόβο, δεν οργάνωσε μόνο τη δίκη – παρωδία της Λάρισας, αλλά – το χειρότερο – επιχείρησε να σβήσει την Τρικαλινή Εξέγερση απ’ τη μνήμη της Ιστορίας! Έκλεισε το «1925» βαθειά στη ντουλάπα της λήθης και της αφάνειας, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που όχι μόνο οι απανταχού Έλληνες, αλλά και οι ίδιοι οι Τρικαλινοί, για 85 ολόκληρα χρόνια ξέχασαν και αγνοούσαν το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός!

Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» μας (μια δράκα Τρικαλινών ενεργών πολιτών, φιλίστορων και φίλων της αλήθειας) έδωσαν μάχες (με ντοκουμέντα και επιχειρήματα) για την κοινωνική ανάδειξη και αναγνώριση του «1925». Οι πολυποίκιλοι αρνητές του αναγκάστηκαν να σιωπήσουν.

Έτσι, φτάσαμε στο 2010, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, προς τιμή του, αναγνώρισε την Εξέγερση και ομόφωνα αποφάσισε, μεταξύ άλλων, κάθε πρώτη Κυριακή του Φλεβάρη να τιμάται ως τοπική Τρικαλινή Επέτειος, όπως συμβαίνει έκτοτε κάθε χρόνο. Αύριο Κυριακή 4/2 και ώρα 11:30 π.μ. καλούμε όλους να παρευρεθούν στην, υπό τον Δήμο Τρικκαίων, εκδήλωση που θα γίνει στην πλατεία Αγροτικής Λαϊκής Εξέγερσης 1925 στην Ασκληπιού στα Τρίκαλα.

Εν όψει της επερχόμενης επετείου των 100 χρόνων, που συμπληρώνονται την προσεχή χρονιά, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας, μαζί μ’ άλλους κοινωνικούς φορείς, κινήσεις, δήμο κ.λπ., θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκδηλώσεις να είναι ανάλογες του μεγάλου ιστορικού ιωβηλαίου.

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή