Η κυβέρνηση της Ν.Δ, εφαρμόζοντας την ΚΑΠ της Ε.Ε του κεφαλαίου, επιταχύνει το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών και τη συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγάλους ιδιοκτήτες και παραγωγούς, όπως βεβαίως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Για να το πετύχουν αυτό, διαχρονικά μειώνουν τις επιδοτήσεις αποσυνδέοντάς τες από την παραγωγή, αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής, αρνούνται την καθιέρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών αγροτοπαραγωγού, αρνούνται την πλήρη αποζημίωση και κάλυψη απο τα φυσικά φαινόμενα και ασθένειες, αρνούνται την φορολογική ελάφρυνσή τους και επιπλέον αξιοποιούν τις καταστροφές από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τις ζωονόσους.
Τώρα στο πλαίσιο του νόμου για την δημιουργία «Ελαιοκομικού Μητρώου», που το ΚΚΕ το καταψήφισε το 2023, έρχονται να εφαρμόσουν (απο το 2026 τελικά) ένα ακόμα εξοντωτικό μέτρο σε βάρος χιλιάδων μικροελαιοκαλλιεργητών (που πολλοί απ’ αυτούς είναι συνταξιούχοι ή εργαζόμενοι, που κληρονόμησαν μερικά ελαιόδεντρα απο τους γονείς τους και βγάζουν λίγο λάδι για το σπίτι). Αυτούς αντί να τους επιστρέψουν τα δισεκατομμύρια που τους έκλεψαν από τις συντάξεις και τους μισθούς, να τους δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις, θα τους επιβάλλουν ένα ακόμα φόρο για τις ελιές που μάζεψε η οικογένεια.
Συγκεκριμένα θα επιβάλουν ένα ακόμα φορομπηχτικό μέτρο (ΦΕΚ 1749Β/10-04-2025), στους μικροελαιοκαλλιεργητές που δεν κάνουν καθόλου ή κάνουν λάθος δήλωση ελαιόδεντρων στο «Ελαιοκομικό Μητρώο», 60 ευρώ πρόστιμο για κάθε ελαιόδεντρο. Ταυτόχρονα υποχρεώνει τον ελαιοκαλλιεργητή να κάνει «δήλωση συγκομιδής» στο «Ελαιοκομικό Μητρώο.gov» για την παραγωγή ελιάς, η οποία πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά από το χωράφι … μέσω της νέας πλατφόρμας «Ελαιοκομικό Μητρώο.gov» που θα συνδέεται με την ΑΑΔΕ !
Τη δήλωση αυτή είναι υποχρεωμένος να την κάνει ακόμα κι αν δεν έχει παραγωγή (ακαρπία) και εάν δεν το κάνει θα του επιβάλλεται πρόστιμο (ανάλογα με τον αριθμό των δέντρων) από 100 έως 5.000 ευρώ! Αν βρεθεί υπότροπος, τότε το πρόστιμο αυξάνεται κατά 50% !
Επίσης αν κάνει ανακριβή δήλωση ποσότητας ελαιόκαρπου, θα «τρώει» πρόστιμα από 60 έως 150 ευρώ ανά 100 κιλά ελαιόκαρπου (ανάλογα με το προορισμό του, δηλαδή για παραγωγή λαδιού ή για φαγώσιμη ελιά)!
Κυβέρνηση και Ε.Ε υποχρεώνουν τον ελαιοκαλλιεργητή, να δίνει εξαντλητικά στοιχεία για κάθε παράδοση ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο ως εξής: «στα τιμολόγια/δελτία παραλαβής κατά την παραλαβή του ελαιόκαρπου από τις ελαιοκομικές επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία, μονάδες επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς), θα πρέπει να αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία: α) ο δεκατριψήφιος κωδικός “ελαιοτεμαχίου” του “Ελαιοκομικού Μητρώου”, β) στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά “ελαιοτεμάχια” της εκμετάλλευσης, η ποσότητα ελαιόκαρπου που αντιστοιχεί σε κάθε “ελαιοτεμάχιο”», προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως ορθή η δήλωση συγκομιδής!!!
Κάντε εικόνα τον κατάκοπο μικροαγρότη ή τον συνταξιούχο, μετά από μέρες δουλειάς με 20-30 τελάρα ελιές από 2-3 ελαιοχώρα σε καμιά βουνοπλαγιά, να πρέπει να τα «μοιράσει» στο χαρτί ανά δεκατριψήφιο και ανά ποικιλία, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα έχει καταξοδευτεί για να ραντίσει, να λιπάνει, να κλαδέψει, να κόψει τα χορτάρια και τα πουρνάρια και αν καταφέρει να βρει νερό να ποτίσει. Σ’ αυτούς κυβέρνηση και Ε.Ε επιβάλουν τώρα ένα ακόμα εξαντλητικό γραφειοκρατικό μέτρο, το οποίο για την ώρα, έχει μόνη κατάληξη το πρόστιμο.
Το κυβερνητικό επιχείρημα, ότι το κάνουν δήθεν για να χτυπήσουν τις μεγάλες απάτες από διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων «μαύρου» λαδιού, είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αφού τους γνωρίζουν πολύ καλά μια χούφτα μεγαλέμπορους, οι οποίοι με τη μέθοδο «carousel» πετυχαίνουν είτε απόκρυψη, είτε και επιστροφή ΦΠΑ, πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν τους ακουμπάνε.
Είναι αποκαλυπτικό επίσης για τον ποιόν θέλουν να «ξεκάνουν», είναι το γεγονός ότι ενώ ο νόμος 5035/2023 (Α΄ 76) αναφέρει ως υπόχρεους «δήλωσης», όλους τους εμπλεκόμενους «παραγωγούς, μεταποιητές, τυποποιητές και έμπορους προϊόντων ελαίας, ιδίως του ελαιόλαδου, των ελιών και των πυρηνέλαιων», η κυβέρνηση βάζει πρόστιμα μόνο στους ελαιοκαλλιεργητές!
Το ότι έχουν το θράσος να βαφτίζουν αυτά τα φορομπηχτικά μέτρα στατιστικές ανάγκες και μάλιστα, πριν ακόμη φτιάξουν τη πλατφόρμα (γι’ αυτό το μετέθεσαν για το 2026, αντί για φέτος), να ανακοινώνουν πρόστιμα, δείχνει ότι σκοπεύουν:
– να «ξεκάνουν» χιλιάδες μικροελαιοκαλλιεργητές (αγρότες, συνταξιούχους, μισθωτούς) και να τους πάρουν μεγαλοεπιχειρηματίες κοψοχρονιά τη γη τους, όχι κατ’ ανάγκη για να καλλιεργήσουν ελιές, αλλά και για να κάνουν άλλες μπίζνες (φωτοβολταικά, τουριστικά καταλύματα, κ.α),
– να δώσουν ζεστό χρήμα σε κάποιες εταιρείες πληροφορικής, που θα στήσουν το νέο «Ελαιοκομικό Μητρώο.gov».
– να ευνοήσουν μεγάλες εταιρείες της ΕΕ, που εισάγουν λάδι φθηνό, αδασμολόγητο και χωρίς φυτουγειονομικούς ελέγχους από Τυνησία, Τουρκία κλπ., εξευτελίζοντας την «τιμή παραγωγού» στο ελληνικό λάδι.
Το ίδιο θα συμβεί αργότερα και με τους μικροκαλλιεργητές λίγων κλημάτων αμπέλου, ακόμη και μιας μεγάλης κληματαριάς που μπορεί να βρίσκεται στο πατρικό τους και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το ίδιο θα συμβεί αύριο-μεθαύριο και για τις κότες, την κατσίκα ή την αγελάδα που έχει κάποιος στο χωριό ή έξω απο την πόλη!
Αυτή η απάνθρωπη διάταξη του άρθρου 49 του ν. 5035/2023 και κάθε άλλη παρόμοιά της πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα. Και οι χιλιάδες μικροελαιοκαλλιεργητές πρέπει να μπουν μαζικά στον αγώνα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που οργανώνουν τις επόμενες ημέρες οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, βάζοντας τέρμα στην παθητικότητα και στις ψευδαισθήσεις ότι οι αστικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε θα νοιαστούν για την ζωή τους.
Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας


