Άρθρα – Απόψεις

​Κώστας Ιορδανίδης: Μετριοπάθεια ή τακτικισμός;

Η άκρως δημαγωγική και ως εκ τούτου απαράδεκτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού

7 Dec 2018

   Η άκρως δημαγωγική και ως εκ τούτου απαράδεκτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, σε κάποιο μεταγενέστερο χρόνο –αν και ανασκευάσθηκε αργότερα–, ανέδειξε ότι και εάν ακόμη επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, τα θέματα εντάσεως επί ουσιαστικότατων εθνικών θεμάτων δεν πρόκειται να εκλείψουν.

   Η συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνυπάρξεως που εξεπόνησαν οι κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων, εν ονόματι κάποιων εικαζομένων –όχι όμως αβασίμων– μελλοντικών πλεονεκτημάτων, παρακάμπτοντας –αλλά όχι αγνοώντας– εδραιωμένες διαφορές πολλών δεκαετιών.

   Παρέλκει η επισήμανση, βεβαίως, ότι η εν λόγω συμφωνία προέκυψε κατόπιν εντονότατων πιέσεων που ασκήθηκαν στις δύο πλευρές –κυρίως προς τα Σκόπια– τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά σε μια εποχή κατά την οποία έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται τριγμοί στα δύο προαναφερθέντα μείζονα οικοδομήματα της Δύσεως το αίσθημα ανασφαλείας επανέρχεται, εάν έπαυσε υφιστάμενο ποτέ.

   Το ουσιώδες όμως είναι ότι καμία συμφωνία, όσο λεπτομερής και πλήρης και εάν είναι, δεν εγγυάται εξάλειψη των προβλημάτων εις το διηνεκές. Η Συμφωνία της Λωζάννης είναι ακρογωνιαία, όχι απλώς μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά για πλείστες όσες χώρες της περιοχής. Ωστόσο, επί της ουσίας, παραβιάσθηκε νοτίως της Τουρκίας και η Αγκυρα την αμφισβητεί σε σχέση με το Αιγαίο εδώ και έτη.

   Διότι μία συνθήκη αποτυπώνει πάντα ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων, σε μία απολύτως συγκεκριμένη συγκυρία. Δεν ισχύει εις τον αιώνα. Είναι εργαλείο σχετικής μόνον υπερκεράσεως αδιεξόδου. Η υπογραφή μιας συνθήκης δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε νέα ενεργοποίηση των εθνικών δυνάμεων μιας χώρας εις το διηνεκές.

   Αναφορικώς με τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο αλυτρωτισμός θα εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και εάν οι κυβερνήσεις επιδείξουν ακραία μετριοπάθεια. Θα υπάρχουν πάντα διεκδικήσεις οργανώσεων, που ουδείς από τους πολιτικούς ηγέτες μπορεί να αγνοήσει. Η επίμαχη, ωστόσο, δήλωση του κ. Ζάεφ ενίσχυσε τις υποψίες ότι η «μετριοπάθεια» που επέδειξε μπορεί να είναι απλώς «τακτικισμός». Το Ανατολικό Ζήτημα δεν λύθηκε με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

admins
Author: admins


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!



Ακυρώθηκε η συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στα Τρίκαλα
Διαβάστε επίσης Τα νέα της πόλης

Ακυρώθηκε η συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στα Τρίκαλα

Η προγραμματισμένη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στις 28 Αυγούστου 2025 στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων ακυρώθηκε, όπως ενημέρωσε η εταιρεία παραγωγής τον Δήμο Τρικκαίων.

Read More


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα 27–29 Αυγούστου
Πρωτοσέλιδα Τα νέα της πόλης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα 27–29 Αυγούστου

Αλλαγές στην κυκλοφορία στα Τρίκαλα από 27 έως 29 Αυγούστου λόγω έργων ΔΕΥΑΤ και οικοδομικών παρεμβάσεων. Δείτε ποιες οδοί επηρεάζονται.

Read More


Τρικαλινά ταλέντα στις υποδομές της ΑΕΛ
Αθλητικα

Τρικαλινά ταλέντα στις υποδομές της ΑΕΛ

Αρκετοί νεαροί ποδοσφαιριστές από Τρίκαλα μετακινούνται στις υποδομές της ΑΕΛ, αποδυναμώνοντας το τοπικό ποδόσφαιρο αλλά ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην καριέρα τους.

Read More


Έφυγε από τη ζωή η Παρασκευή Μπουντούρη σε ηλικία 71 ετών
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή η Παρασκευή Μπουντούρη σε ηλικία 71 ετών

Η συνταξιούχος νηπιαγωγός Παρασκευή Μπουντούρη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 27 Αυγούστου στα Σαράγια Τρικάλων.

Read More


ΑΟ Τρίκαλα – Μύκονος: Δυνατό φιλικό προετοιμασίας
Αθλητικα

ΑΟ Τρίκαλα – Μύκονος: Δυνατό φιλικό προετοιμασίας

Το πιο δυνατό φιλικό της προετοιμασίας δίνει ο ΑΟ Τρίκαλα με αντίπαλο τη Μύκονο. Ο αγώνας θα διεξαχθεί αύριο στις 17:30 με δωρεάν είσοδο.

Read More


Κύπελλο Ερασιτεχνών: Αντίπαλο μαθαίνει ο ΑΟ Τρίκαλα
Αθλητικα

Κύπελλο Ερασιτεχνών: Αντίπαλο μαθαίνει ο ΑΟ Τρίκαλα

Μετά από 7 χρόνια ο ΑΟ Τρίκαλα επιστρέφει στο Κύπελλο Ερασιτεχνών. Αύριο στις 12:30 θα μάθει τον αντίπαλό του μέσα από την κλήρωση της ΕΠΟ.

Read More


Κουρέτας προς εθελοντές: «Μας ενώνει η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών»
Λάρισα Διαβάστε επίσης

Κουρέτας προς εθελοντές: «Μας ενώνει η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών»

Ο Κουρέτας ευχαρίστησε τους εθελοντές Θεσσαλίας για την άψογη συνεργασία στην Πολιτική Προστασία, τονίζοντας πως η προστασία των πολιτών τους ενώνει αποτελεσματικά.

Read More


Στην Κ15 της ΑΕΛ ο Αρμπι Ντίμπρα του Αίαντα Τρικάλων
Αθλητικα

Στην Κ15 της ΑΕΛ ο Αρμπι Ντίμπρα του Αίαντα Τρικάλων

Ο Αρμπι Ντίμπρα, πρώτος σκόρερ της Κ14 του Αίαντα Τρικάλων, μετακομίζει στην Κ15 της ΑΕΛ για το επόμενο βήμα της ποδοσφαιρικής του πορείας.

Read More


Έφυγε από τη ζωή η 55χρονη Ευαγγελή (Λίτσα) Κουταλίδα
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή η 55χρονη Ευαγγελή (Λίτσα) Κουταλίδα

Σε ηλικία 55 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευαγγελή (Λίτσα) Κουταλίδα. Η κηδεία της θα τελεστεί την Τετάρτη 27 Αυγούστου στις 6:00 μ.μ. στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Παλαιομονάστηρου.

Read More


Ζελένσκι: «Θέλω 1 δισ. το μήνα από την ΕΕ» για όπλα
Κοσμος Πρωτοσέλιδα

Ζελένσκι: «Θέλω 1 δισ. το μήνα από την ΕΕ» για όπλα

Ο Ζελένσκι ζήτησε σταθερή ροή 1 δισ. δολαρίων το μήνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά αμερικανικών όπλων, προκαλώντας αντιδράσεις.

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.