Άρθρα – Απόψεις

​Νίκος Κωνσταντάρας: Τρίγωνα συμφερόντων

Υπάρχει θεία ειρωνεία στο γεγονός ότι ο γάμος συμφερόντων Τσίπρα – Καμμένου καταρρέει

12 Jan 2019

   Υπάρχει θεία ειρωνεία στο γεγονός ότι ο γάμος συμφερόντων Τσίπρα – Καμμένου καταρρέει παρούσης της γυναίκας-συμβόλου που βοήθησε, όσο λίγοι, να τους φέρει κοντά. Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνον αντάλλαξε όμορφες κουβέντες με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ την ώρα που την υποδεχόταν στο Μέγαρο Μαξίμου χθες, αλλά, λιγότερο από ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απειλούσε τον Πάνο Καμμένο ότι θα αναλάβει «μεγάλο βάρος» εάν ρίξει την κυβέρνηση. Ισως να μην ήταν τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας είπε στην κ. Μέρκελ πως «έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκής ακροδεξιάς».

   Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι το κόμμα που επέλεξε να κυβερνήσει μαζί με τη λαϊκή ακροδεξιά, προς μεγάλη έκπληξη των πιο αφελών υποστηρικτών του στην Ελλάδα και αλλού. Η ταχύτητα με την οποία το συνοικέσιο στέφθηκε με επιτυχία απέδειξε τη δεινότητα της προξενήτρας, η οποία δεν ήταν άλλη από την κοινή θέση τους εναντίον της συνεργασίας προηγούμενων κυβερνήσεων με την κ. Μέρκελ. Η κοινή «αντιμνημονιακή» θέση Τσίπρα – Καμμένου τους έφερε κοντά, η νομή της εξουσίας τους κρατούσε ενωμένους.

   Ο κόσμος, ωστόσο, άλλαξε· ο ένας εταίρος εξελίχθηκε, ο άλλος έμεινε ίδιος. Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε αδιέξοδο: δεν μπορούν να δεχθούν τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά, εάν άρουν τη στήριξη προς την κυβέρνηση, θα βρεθούν εκτός εξουσίας και θα αφανιστούν. Ο τακτικιστής κ. Τσίπρας έχει περισσότερες επιλογές για το μέλλον. Κατάλαβε ότι η πολιτική του επιβίωση βασίζεται στη συνεργασία με όλη τη δυτική «νομενκλατούρα», που εξόρκιζε με τόση αλαζονεία τα χρόνια της «αυταπάτης». Μοιραία, ο Καμμένος, από κυβερνητικός εταίρος, θα γινόταν ο «τρίτος» σε αυτήν τη σχέση.

   Η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας βρήκαν ότι η συνεργασία συμφέρει και τους δύο. Η περυσινή συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ελάττωσε την πολιτική πίεση που η καγκελάριος δεχόταν στη Γερμανία. Η αρχή της αλληλεγγύης, όσον αφορά την εγκατάσταση προσφύγων σε όλη την Ε.Ε., επίσης, συμφέρει και τους δύο. Το «τέλος των μνημονίων» παρουσιάζεται ως νίκη των κυβερνήσεών τους και της Ε.Ε. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κορυφαίας σημασίας και για τους δύο, και ας είναι για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία και η Ελλάδα δεν είχαν και δεν θα έχουν ακόμη στενότερες σχέσεις και με άλλες κυβερνήσεις, ούτε ότι δεν θα υπάρχουν αγκάθια. Δείχνει, όμως, ότι, φθάνοντας στο τέλος του κύκλου της κυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας προκαλεί τον εταίρο, μηνύοντάς του ότι δεν τον έχει ανάγκη. Το διαζύγιο θα είναι άγριο.

admins
Author: admins

Διαβάστε επίσης


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες στη Θεσσαλία – Συμβουλές της Αστυνομίας
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες στη Θεσσαλία – Συμβουλές της Αστυνομίας

Η Αστυνομία Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες να προσέχουν τις απάτες επιτήδειων που ζητούν χρήματα προσποιούμενοι γιατρούς, αστυνομικούς ή λογιστές.

Read More


Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων Ολυμπιακού στο Βόλο
Αθλητικα Μαγνησία

Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων Ολυμπιακού στο Βόλο

Απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων του Ολυμπιακού στο Βόλο ανακοίνωσε η Αστυνομία για τον αγώνα της Super League με τον Βόλο Ν.Π.Σ.

Read More


Τέλος στις απάτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προτεραιότητα η κτηνοτροφία
Ελλάδα Πρωτοσέλιδα

Τέλος στις απάτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προτεραιότητα η κτηνοτροφία

Ο Κώστας Τσιάρας τονίζει ότι μοναδική προτεραιότητα είναι η κτηνοτροφία, βάζει τέλος στις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ και προειδοποιεί για βαριές ποινές.

Read More


Αποκατάσταση πλακόστρωτου στην Κρανιά και νέα παιδική χαρά στα Δολιανά από τον Δήμο Μετεώρων
Υπολοιποι Δημοι

Αποκατάσταση πλακόστρωτου στην Κρανιά και νέα παιδική χαρά στα Δολιανά από τον Δήμο Μετεώρων

Πλακόστρωτο στην Κρανιά και νέα παιδική χαρά στα Δολιανά: παρεμβάσεις του Δήμου Μετεώρων για τους κατοίκους.

Read More


Άρπαξε 1.000 ευρώ από το ΚΤΕΛ και εξαπάτησε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Τρίκαλα
Τα νέα της πόλης Πρωτοσέλιδα

Άρπαξε 1.000 ευρώ από το ΚΤΕΛ και εξαπάτησε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Τρίκαλα

Συνελήφθη στα Τρίκαλα ημεδαπός που έκλεψε 1.000 ευρώ και εισιτήρια από ΚΤΕΛ, ενώ εξαπάτησε και πρακτορείο ΟΠΑΠ.

Read More


Ανησυχία στη Θεσσαλία για τον Ιό Δυτικού Νείλου – Κάτοικοι κλεισμένοι στα σπίτια τους
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Ανησυχία στη Θεσσαλία για τον Ιό Δυτικού Νείλου – Κάτοικοι κλεισμένοι στα σπίτια τους

Η Θεσσαλία ζει με τον φόβο του Ιού του Δυτικού Νείλου. Κρούσματα πολλαπλασιάζονται σε χωριά της Λάρισας και οι κάτοικοι μένουν στα σπίτια τους φοβισμένοι.

Read More


Κέλλας ζητά αυστηρή βιοασφάλεια και άμεσες αποζημιώσεις
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Κέλλας ζητά αυστηρή βιοασφάλεια και άμεσες αποζημιώσεις

Αυστηρά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και διπλές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους ανακοίνωσε ο Χρήστος Κέλλας στην Ελασσόνα.

Read More


Αυγά-βόμβες στη Θεσσαλία: Βρέθηκαν «αιώνιες χημικές ουσίες» στη Μαγνησία
Μαγνησία Πρωτοσέλιδα

Αυγά-βόμβες στη Θεσσαλία: Βρέθηκαν «αιώνιες χημικές ουσίες» στη Μαγνησία

Ανησυχία για τη δημόσια υγεία μετά από μελέτη που αποκάλυψε «αιώνιες χημικές ουσίες» και φυτοφάρμακα σε αυγά στη Θεσσαλία, με δείγματα και από τη Μαγνησία.

Read More


Δήμος Τρικκαίων: Συνάντηση με Κυρανάκη για τα εκδοτήρια της Hellenic Train
Τα νέα της πόλης Διαβάστε επίσης

Δήμος Τρικκαίων: Συνάντηση με Κυρανάκη για τα εκδοτήρια της Hellenic Train

Ο Δήμος Τρικκαίων με τον Τάκη Παζαΐτη συμμετείχε στη συνάντηση των 9 Δήμων με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη για τα εκδοτήρια της Hellenic Train.

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.