Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​16 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη

Συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη, που έκοψε το νήμα της ζωής σε 21 μαθητές.

Ήταν 13 Απριλίου του 2003, όταν ο χρόνος σταμάτησε για όλη την Ελλάδα. Ένα λεωφορείο γεμάτο μαθητές, που επέστρεφαν στο Μακροχώρι Ημαθίας μετά από την σχολική εκδρομή της στην Αθήνα, συγκρούεται με ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα του Έβρου, του οποίου ο οδηγός έχασε τον έλεγχο.

Από την σύγκρουση σκοτώνονται ακαριαία 21 μαθητές, ενώ τραυματίζονται και 9 ακόμη άτομα. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στον τόπο του δυστυχήματος έκαναν πάνω από 2 ώρες να απεγκλωβίσουν τους νεκρούς και τους τραυματίες, με τις πρώτες φωτογραφίες από τον τόπο της τραγωδίας να κόβουν την ανάσα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι αιτίες της τραγωδίες δεν έγιναν ποτέ απόλυτα κατανοητοί. Αυτό που έγινε κατανοητό ήταν η ακαταλληλότητα του φορτηγού, το οποίο δεν είχε καλά ελαστικά, και του λεωφορείου, που είχε κριθεί ακατάλληλο και έπρεπε να είχε αποσυρθεί.

Η επόμενη πράξη της τραγωδίας παίχτηκε στις δικαστικές αίθουσες τον Οκτώβριο του 2008, 5 χρόνια μετά το συμβάν. Ο οδηγός του φορτηγού καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών, με τους ιδιοκτήτες φορτηγού και εργοστασίου να λαμβάνουν ποινές κάθειρξης από 4 έως 14 έτη. Η εταιρία κατέβαλλε το ποσό των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων, κάτι που όμως δεν θα έφερνε τα αδικοχαμμένα παιδιά πίσω στη ζωή.

Το κύκνειο άσμα της τραγωδίας αυτής, ήταν η «αφύπνιση» ίσως του ελληνικού κόσμου στα αποτελέσματα που έχουν οι παραλείψεις και οι διευκολύνσεις σε θέματα ασφάλειας στον δρόμο.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή