Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​«Βλέπουμε τα μνημεία-αξιοθέατα της πόλης μας αλλιώς»

Αυτό είναι το θέμα της περιβαλλοντικής εργασίας μας. Στόχος να εντοπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στα μνημεία – αξιοθέατα της πόλης μας από το χρόνο, τη ρύπανση , τους ανθρώπους. Να μάθουμε πώς αποκαθιστούνται αυτές οι φθορές και να ευαισθητοποιηθούμε ώστε να τα προστατεύουμε όπως τους αξίζει.

Για να προσεγγίσουμε το θέμα επισκεφτήκαμε την Τετάρτη 6 Μαρτίου το Κουρσούμ Τζαμί και τα Οθωμανικά Λουτρά. Η αρχαιολόγος κα Ντάφη Ευαγγελία μας ενημέρωσε για την ιστορία, την πολιτιστική τους σημασία, αλλά και για το πως τα μνημεία αυτά έχουν τεθεί σε κίνδυνο. 

Το Κουρσούμ Τζαμί κτίστηκε τον 16ο αιώνα απόν τον Μιμάρ Σινάν, στην πόλη των Τρικάλων. Ονομάζεται «Κουρσούμ» λόγω της αντίστοιχης τουρκικής λέξης, που σημαίνει μόλυβδος καθώς ο τρούλος του είναι μολυβδοσκέπαστος. Το συγκεκριμένο μνημείο είναι προστατευόμενο από την UNESCO. Απ’ ότι μας ανέφερε η κα Ντάφη, το Τζαμί κινδυνεύει από φυσική διάβρωση, λόγω της παλαιότητάς του. Στο παρελθόν υπέστη ζημιές από το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία κάποιων  καθώς συμβολίζει μια άλλη θρησκεία και έναν άλλο πολιτισμό. Σήμερα κινδυνεύει από την επιπόλαιη συμπεριφορά και την απερισκεψία, κυρίως των νέων ανθρώπων, που καταστρέφουν και αλλοιώνουν την εξωτερική όψη του κτηρίου (δημιουργία graffiti).

Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητο να παίρνονται μέτρα φύλαξης και προστασίας του ιστορικού μνημείου. Η ενημέρωση των πολιτών για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια. Η  αρχαιολόγος μάς εξήγησε πως  το κτήριο συντηρείται και προφυλάσσεται από βανδαλισμούς και graffities, με τη χρήση ειδικού κονιάματος το οποίο επιτρέπει τον καθαρισμό του κτηρίου χωρίς να προκαλεί φθορές. 

Επίσης την Τρίτη 14 Μαρτίου η ομάδα μας επισκέφτηκε το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα. Εκεί στο πρόγραμμα « Τα μνημεία της πόλης μας» που παρακολουθήσαμε είδαμε τις μεγάλες αλλαγές. Η κα Μαρούλα Κλιάφα κατάφερε, με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τις υπέροχες ιστορίες της, να μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Βρεθήκαμε στο Μύλο Ματσόπουλου, στο Σταθμό των τρένων, στο Φρούριο, στα εγκαίνια της κεντρικής γέφυρας, στην Κεντρική Πλατεία, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στο Τζαμί, στις παλιές φυλακές, στα Δικαστήρια, στην οδό Ασκληπιού. Όλα διαφορετικά αλλά εξίσου όμορφα. Εντοπίσαμε παρεμβάσεις αποκατάστασης σε πολλά από αυτά καθώς και  αισθητικές παρεμβάσεις.

Και στις δύο επισκέψεις συγκεντρώσαμε σημαντικά στοιχεία για την εργασία μας, ενημερωθήκαμε για πράγματα που δεν γνωρίζαμε  και λύσαμε πολλές απορίες.

Μας συνόδευαν οι υπεύθυνες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: η κα Μιχαήλ Βασιλική και η κα Καμπλιώνη Ευαγγελία.

Μπούρχας Γεώργιος εκ μέρους της περιβαλλοντικής ομάδας του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή