​Αγγελική Κοτσοβού: Κοινωνικό Συμβόλαιο για το Διαδίκτυο

   Το Internet σήμερα δεν είναι όπως το είχε φαντασθεί ο Τιμ Μπέρνερς-Λι όταν δημιουργούσε το World Wide Web, πριν από περίπου τρεις δεκαετίες. Ο «πατέρας» του Διαδικτύου προειδοποιεί ότι ο παγκόσμιος ιστός βρίσκεται σε «σημείο καμπής», καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές, όπως τάσεις συγκέντρωσης, παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και η μάστιγα των fake news και της ρητορικής μίσους.

    «Για πολύ καιρό νόμιζα ότι το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να κρατήσω το Ιnternet ελεύθερο και ανοικτό και τότε οι άνθρωποι θα έκαναν υπέροχα πράγματα», αναφέρει ο Μπέρνερς-Λι σε συνέντευξή του στο CNBC. Μόνο που ο παγκόσμιος ιστός δεν αποτελεί πλέον την ανοικτή, εποικοδομητική πλατφόρμα που είχε οραματισθεί ο Μπέρνερς-Λι πριν από 29 χρόνια.

   Το γεγονός ότι ορισμένοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν γιγαντωθεί αποτελεί ακόμη ένα σημείο προβληματισμού, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι εταιρείες όπως το Google και το Facebook ίσως θα πρέπει να διασπαστούν, διακρίνοντας επικίνδυνη τάση συγκέντρωσης στο Διαδίκτυο. «Εάν με ρωτούσατε προ δεκαετίας, θα σας έλεγα ότι η ανθρωπότητα θα κάνει καλή δουλειά με αυτό (το World Wide Web). Εάν συνδέσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, είναι τόσο θαυμάσιοι άνθρωποι και θα τα πάνε καλά μεταξύ τους. Έκανα λάθος», παραδέχεται.

   Η ευθύνη όμως δεν ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε μία πλευρά. Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες θα πρέπει να συμβάλουν στην επαναφορά του web στην αρχική του πορεία. Το ίδρυμα World Wide Web του Μπέρνερς-Λι παρουσίασε τις αρχές του «Συμβολαίου για τον Παγκόσμιο Ιστό». Facebook και Google έχουν ήδη ταχθεί υπέρ του Συμβολαίου, όπως και μη κυβερνητικοί οργανισμοί και κυβερνητικοί φορείς.

   Βασικός πυλώνας της πρωτοβουλίας είναι ο σεβασμός της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών από τις επιχειρήσεις, μετά τα διάφορα σκάνδαλα διαρροής. Παρά τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η οδηγία GDPR στην Ευρώπη, το Ίδρυμα World Wide Web εκτιμά ότι 1,5 δισ. χρήστες διαμένουν σε χώρες όπου δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων.

   Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 2 δισ. ιστοσελίδες, ωστόσο περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού -σχεδόν 4 δισ.- παραμένει offline. Ο κόσμος του World Wide Web είναι φανταστικός και με άπειρες δυνατότητες. Όπως και ο πραγματικός κόσμος, έχει την καλή αλλά και τη σκοτεινή πλευρά. Πριν από τριάντα χρόνια, ο Μπέρνερς-Λι έφερε την ψηφιακή επανάσταση. Και τώρα επιδιώκει ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα προασπίζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών αυτού του θαυμαστού εικονικού κόσμου.Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή