Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Aιφνίδιοι θάνατοι των νέων από καρδιακά νοσήματα

   Σημαντικές διαπιστώσεις προκύπτουν σε ότι αφορά στους αιφνίδιους θανάτους νέων ανθρώπων από καρδιολογικά αίτια και μάλιστα αθλητών που μπορεί να ευθύνεται είτε η κληρονομικότητα είτε κάποια ευαισθησία που θα πρέπει να διαγνωσθεί έγκαιρα.

   Όπως είπε, στο πλαίσιο του Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ο κ. Άρης Αναστασάκης, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών και Σπανίων Παθήσεων στο Ωνάσειο, κάθε μήνα καταγράφονται περίπου 15 αιφνίδιοι θάνατοι νέων στην Ελλάδα, από αυτά τα αίτια.

   Ο κ. Αναστασάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αιφνίδιοι θάνατοι παρατηρούνται σε όλο τον πληθυσμό, αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως παρατηρούνται και στους νέους και εφόσον παρατηρούνται και στους νέους παρατηρούνται και στους αθλητές.

   Απλά όπως επεσήμανε ο κ. Αναστασάκης, ο αθλητισμός διεγείρει αυτά τα παθολογικά υποστρώματα και μπορεί πιο εύκολα να εκκληθεί μια καρδιακή αρρυθμία και να πεθάνει ο νέος.

   Τονίσθηκε επίσης πως τα ποσοστά των αιφνιδίων θανάτων κυμαίνονται ανά περιοχές, ενώ σε γενικές γραμμές είναι ένα φαινόμενο που στην Ελλάδα 15 νέους το μήνα, ποσοστό όχι ασήμαντο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

   Όπως ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών και Σπανίων Παθήσεων στο Ωνάσειο, τα νοσήματα που πλήττουν τους νέους είναι εντελώς διαφορετικά, από αυτά που πλήττουν τους μεγαλύτερους ανθρώπους.

   Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη στον νεανικό πληθυσμό έχουμε τα κληρονομικά νοσήματα της καρδιάς, δηλαδή ένας άνθρωπος γεννιέται με μια ευαισθησία, που καλό θα ήταν να την ξέρει γιατί αν την ξέρει δεν κινδυνεύει να πάθει τίποτα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση και εκτίθεται σε έντονη αθλητική δραστηριότητα κινδυνεύει να του κοστίσει τη ζωή.

   Ο τρόπος που μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο είναι ο προαγωνιστικός έλεγχος που μεταφράζεται στην κάρτα του αθλητή, που σημαίνει πως οι νέοι που είναι γραμμένοι σε συλλόγους θα ελέγχονται με ατομική εξέταση, οικογενειακό ιστορικό και καρδιογράφημα και εφόσον αυτά είναι εντάξει θα μπορούν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή