Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​«Λαζαρίνες 2019» στον Δήμο Τρικκαίων

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ»  και ώρες 09:00 – 12.30  θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση – διαγωνισμός «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2019». Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τη Δ/νση Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων (Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού), σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων.

Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά των σχολείων του Δήμου Τρικκαίων. 

Οι «Λαζαρίνες» συμμετέχουν είτε ατομικά, είτε ομαδικά έχοντας καλάθια κατασκευασμένα με φυσικά υλικά και στολισμένα με φυσικά λουλούδια, και τραγουδώντας ένα από τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής Σε όλα τα παιδιά προσφέρονται παραδοσιακά φιλέματα και ενθύμια συμμετοχής. Θαβραβευθούν τα τρία ωραιότερα καλάθια, τα τρία καλύτερα παραδοσιακά τραγούδια και οι τρεις καλύτερες συνολικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι). 

Στη Θεσσαλία, όπως και στη Στερεά  Ελλάδα, στη Μακεδονία, και στη Θράκη τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι «λαζαρίνες».  Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια. Καθώς τελείται μέσα την καρδιά της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει , συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης. Οι «λαζαρίνες» επίσης συμβολίζουν την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας, είναι οι κοπέλες – μελλοντικές  νύφες που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία.  Σε πολλές περιοχές συμμετέχουν στο έθιμο και γυναίκες άλλων ηλικιών ενώ με την ολοκλήρωσή του συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και όπου χορεύουν και τραγουδούν χορούς, πιασμένες όλες οι γυναίκες σε ένα κύκλο.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή