Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη με τον κίνδυνο λιμοκτονίας 5.2 εκατ. παιδιών

   Κίνδυνος λιμοκτονίας 5.2 εκατομμυρίων παιδιών υπάρχει στην Υεμένη καθώς γίνεται η προσπάθεια ανακατάληψης του λιμανιού της Χοντάιντα από τους φιλοκυβερνητικούς και τους σιίτες αντάρτες Χούθι όπου μάχονται και αναμετρώνται για το ποιος θα ελέγξει αυτό το στρατηγικής σημασίας μέρος σύμφωνα και με την προειδοποίηση της ΜΚΟ ‘’Save the Children.’’

   Συγκεκριμένα, μέσα από αυτή τη συνεχή μάχη μεταξύ τους υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δυσλειτουργίας της διαδικασίας του ανεφοδιασμού τροφίμων και καυσίμων γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιμό μεγάλης κλίμακας προκαλώντας ολέθριες επιπτώσεις.

   Επιπλέον, η Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι η βασική πύλη εισόδου στην Υεμένη των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη χώρα αυτή οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους χρειάζονται βοήθεια, πάνω απ' όλα τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

   Εκφράζονται έντονοι φόβοι σχετικά με την προσπάθεια ανακατάληψης του λιμανιού από τους Χούθι καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ευρέως ανθρωπιστικού δράματος.

   Οποιαδήποτε διακοπή του εφοδιασμού μέσω του λιμανιού στη Χοντάιντα θα θέσει «αμέσως σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών», επέμεινε η οργάνωση Σώστε τα Παιδιά.

 «Εκατομμύρια παιδιά αγνοούν πότε ή αν θα έρθει το επόμενο γεύμα τους», τόνισε η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η γενική διευθύντρια της ΜΚΟ. «Σε ένα νοσοκομείο που επισκέφθηκα στη βόρεια Υεμένη, τα βρέφη ήταν τόσο αδύναμα που δεν μπορούσαν ούτε καν να κλάψουν, τα σώματά τους ήταν εξαντλημένα από την πείνα».

   «Αυτός ο πόλεμος υπάρχει κίνδυνος να σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά παιδιών στην Υεμένη, που αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές, από τις βόμβες ως την πείνα και ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν, όπως η χολέρα», πρόσθεσε.

   Μια πρόσφατη προσπάθεια να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη απέτυχε.

   Στην τελευταία φάση του πολέμου, από το 2015, έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 56.000 άλλοι και έχει προκληθεί η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή