Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Ανάδειξη των αρχαίων Γόμφων

Έργο ανάδειξης των αρχαίων Γόμφων έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Πύλης. Ήταν ένα πάγιο αίτημα του αυτοδιοικητικού φορέα, καθώς η εν λόγω αρχαιολογική περιοχή αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και μπορεί να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών.

Οι αρχαίοι Γόμφοι υπήρξαν μία από τις  σημαντικότερες πόλεις της περιοχής κατά την αρχαιότητα, με αξιοσημείωτη πορεία από τον 4ο π.Χ. αιώνα έως τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Στον αρχαιολογικό χώρο διασώζονται σήμερα τμήμα των τειχών στην οριογραμμή Γόμφοι – Παλαιομονάστηρο, τύμβοι, ενώ έχουν ανευρεθεί λάρνακες και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα ιδιαίτερης αξίας. Συνολικά η έκταση του αρχαιολογικού χώρου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνει τα 500 στρέμματα, που βρίσκονται στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

Αίγλη και σημασία απέκτησαν οι αρχαίοι Γόμφοι στην εποχή του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Β΄, ο οποίος, λόγω της θέσης της πόλης που έλεγχε το πέρασμα προς την Ήπειρο και την Αθαμανία, είχε δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτή, κάτι που βοήθησε την πόλη να ακμάσει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για ένα διάστημα οι Γόμφοι είχε μετονομαστεί σε Φιλιππόπολη. 

Η πόλη εξέδωσε νόμισμα, κέρματα από το οποίο έχουν βρεθεί και στην Μακεδονία, καταδεικνύοντας τους δεσμούς με την συγκεκριμένη περιοχή και βέβαια την ακμή του εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης, στην οποία είχε αναπτυχθεί βιοτεχνική δραστηριότητα. Οι κάτοικοι των αρχαίων Γόμφων λάτρευαν τον Δία Παλάμιο ή Ακραίο και τον Διόνυσο Κάρπιο. 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή