Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Ανακοίνωση του Δήμου Τρικκαίων για την στέγαση …Προσφύγων

Σε ανακοίνωση του Δήμου Τρικκαίων, αναφέρονται τα εξής: 

«Σε δεύτερη φάση περνά για τον Δήμο Τρικκαίων η ύπαρξη προσφύγων στην πόλη των Τρικάλων. Το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Ιουλίου 2017 υπογράφτηκε η διαχείριση της μεταστέγασης σε σπίτια, όσων διαμένουν διαμενόντων στα Τρίκαλα, υπό την ονομασία «Πρόγραμμα παροχής στέγασης και υπηρεσιών».

Επίσης, υπογράφτηκε και η ανάθεση της διαχείρισης – συντήρησης του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο τέως σούπερ μάρκετ Ατλάντικ μέχρι αυτό να κλείσει οριστικά.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ (αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου Τρικκαίων ) κ. Γιάννης Κωτούλας και ο Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αρχικώς, υπενθύμισε τα όσα έχουν γίνει στην πόλη από τον Δήμο και τους τρικαλινούς για τους πρόσφυγες. Και τόνισε: «Τα Τρίκαλα σκέφτονται διαφορετικά και δρουν διαφορετικά», επισημαίνοντας τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Ευχαρίστησε, δε, την e-trikala για τη συνεργασία και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς τη ως «δυνατό εργαλείο».  

Ο κ. Λεκλέρκ, επισκεπτόμενος ξανά τα Τρίκαλα, αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση, στην οποία εισέρχεται το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στα Τρίκαλα. Υπενθύμισε ότι ήδη τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία, αλλά τόνισε ότι  αποκτούν βελτιωμένες συνθήκες όσοι μένουν μεγαλύτερο διάστημα. Τα Τρίκαλα είναι η πέμπτη πόλη στην Ελλάδα (μετά τις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λιβαδειά, Ηράκλειο) που υλοποιούν το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας για τη φιλοξενία σε σπίτια, επεσήμανε. Και τόνισε τις προοπτικές βελτίωσης στην αγορά της πόλης, αλλά και το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί για υλοποίηση του προγράμματος και από άλλους Δήμους. Υπενθύμισε ότι συντόμως θα κλείσουν οι χώροι φιλοξενίας ανά την Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Δήμο Τρικκαίων και τον στρατό για τη συνδρομή τους στον νυν χώρο φιλοξενίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της e-trikala αναφέρθηκε στην προσφορά της αναπτυξιακής εταιρείας στους πρόσφυγες από το πρώτο βράδυ έλευσής τους στα Τρίκαλα πριν ενάμισι σχεδόν χρόνο, με δράσεις, όπως δωρεάν ίντερνετ, skype room, δίγλωσση εφημερίδα κ.α. Αυτή η τεχνογνωσία που οδήγησε και στη σημερινή υπογραφή για την υλοποίηση του προγράμματος εγκατάστασης προσφύγων σε σπίτια. Όπως επεσήμανε ο κ. Κωτούλας, η διαχείριση του προγράμματος θα αποφέρει το πρώτο εξάμηνο υλοποίησής του (από τον Ιούλιο του 2017) περίπου 600.000 ευρώ έσοδα σε ιδιοκτήτες σπιτιών και στην τοπική αγορά, είτε για τρόφιμα είτε για αγορά υλικών για τα σπίτια. Και τόνισε ότι οι τρικαλινοί έδειξαν ξανά το πρόσωπο του Ξένιου Δία, με τους 20 πρώτους ιδιόκτητες που παραχωρούν τα σπίτια τους για ενοικίαση και τη δεύτερη φάση να αφορά σε έλεγχο των οικιών των υπόλοιπων αιτούντων. Ευχαρίστησε, δε, ιδιαιτέρως την Αρμοστεία και τον Δήμο Τρικκαίων, αλλά και, κυρίως τους συνεργάτες του στην e-trikala για ένα ακόμη πρωτοπόρο εγχείρημα που υλοποιούν.

Ο κ. Γιώργος Τσαρμόπουλος, υπεύθυνος των σχέσεων της Υπατης Αρμοστείας με τις Αρχές, τόνισε ότι το 2017 με ψυχραιμία υλοποιείται το πρόγραμμα, στο οποίο συμφωνούν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου σε επόμενη φάση να υλοποιηθεί από τους ΟΤΑ. Και τούτο, επειδή οι Δήμοι θα έχουν τεχνογνωσία, προκειμένου και να το διαχειριστούν και να διεκδικήσουν χρήματα από εθνικά προγράμματα.. για τον λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε ότι η αγωνία του Δήμου είναι «η επόμενη ημέρα», μετά το τέλος του 2018 και τη λήξη του προγράμματος, προκειμένου να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης και στήριξης  των δομών, για όσους πρόσφυγες τυχόν παραμείνουν.

Στη σημερινή διαδικασία παρέστησαν επίσης, εκ μέρους της Αρμοστείας η κ. Ελισσάβετ Ναζλή (τομέας διαχείρισης προγραμμάτων) και ο κ. Κώστας Παπαθανασίου (υπεύθυνος της Αρμοστείας στη Λάρισα), οι αντιδήμαρχοι κ. Γούλας και Ψύχος, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη και στελέχη της e-trikala με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Οδ. Ράπτη».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή