​Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα Τρίκαλα

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν από χθες στην περιοχή  αρκετοί Τρικαλινοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης , των σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος και συμμετείχαν στην αγωνιστική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

Η  εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία Τρικάλων ) με απαγγελία ποιημάτων από μαθητές  και συνεχίστηκε με χαιρετισμό  από το Γιώργο Λιατίφη , πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων στον κλάδο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών. 

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, ο Γραμματέας της  Λάζαρος Τσουμένης 

“Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη τιμά τη συμπλήρωση των 45 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Ακόμα και σήμερα τα βασικά αιτήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία και των συνθημάτων που ήταν γραμμένα στην ματωμένη πύλη του Πολυτεχνείου ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε”.

“…Στην πολιτική αυτή (που ασκείται) είναι ενταγμένη η αναβαθμισμένη, πολύμορφη αξιοποίηση της βάσης της Σούδας, η δημιουργία νέων βάσεων στο Αιγαίο, στο Βόλο, στη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, η υποδοχή νέων λειτουργιών και η δημιουργία νέων αμερικανονατοϊκών εγκαταστάσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα σχέδια για γενικά “αναβαθμισμένο”  ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο της λυκοσυμμαχίας ενάντια στους λαούς της περιοχής. Οι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, θέλουν με αυτή την αναβαθμισμένη συμμαχία να μεγαλώσει το μερτικό τους στην καινούρια μοιρασιά που γίνεται στην «πίτα» των πηγών και των δρόμων που θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο και τα εμπορεύματα. Γι αυτό, όλα τα αστικά πολιτικά κόμματα,σε αυτό το ζήτημα παραμερίζουν τις διαφορές τους και στηρίζουν τη λεγόμενη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της χώρας. 

Ο λαός οι μισθωτοί εργαζόμενοι, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και οι φτωχοί αγρότες δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις της αστικής τάξης. Δεν πρέπει να παρασύρονται από τα απατηλά συνθήματα περί “εθνικής ενότητας”, γιατί τέτοια δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ. 

Άλλα είναι τα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων κι άλλα αυτά των αστών, που πλουτίζουν από την εκμετάλλευσή του λαού στην ιμπεριαλιστική «ειρήνη» κι από τη θυσία του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Να πούμε σ’ όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, ότι πριν απ’ όλα εμείς οι ίδιοι, ο λαός μας στο σύνολό του, πρέπει να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις!”

Η διαδήλωση ήταν ένα ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την  μετατροπή της σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, δίνοντας τη γη και τον αέρα της Θεσσαλίας να γίνει «πεδίο βολής» για τους ΝΑΤΟΑμερικανούς φονιάδες. Τονίστηκε μόνο μ’ ένα τέτοιο μήνυμα τιμάται ο ξεσηκωμός στο Πολυτεχνείο , αφού στις πύλες του δέσποζαν τα συνθήματα "Έξω οι ΗΠΑ", "Έξω το ΝΑΤΟ", αναδεικνύοντας τον υπαίτιο για την επιβολή της δικτατορίας.

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη που βρίσκεται στην πλατεία . Στεφάνια κατέθεσαν η  Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το  Συνδικάτο Εργαζομένων Κλάδου Γάλακτος- Τροφίμων & Ποτών, ο Σύλλογος Μισθωτών Λογιστών & βοηθών Λογιστών, το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων, , το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ , η Γραμματεία Τρικάλων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας), το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ, η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του αγώνα , ακολούθησε, παρά τη συνεχή βροχόπτωση,  δυναμική πορεία στους δρόμους των Τρικάλων με συνθήματα όπως : « Το πολυτεχνείο ζει , έξω το ΝΑΤΟ κι Αμερικανοί» , «αγώνας ρήξη ανατροπή η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» , καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή έξω το ΝΑΤΟ κι Αμερικανοί» , αλλά και «Βασανιστές της Χούντας, τώρα Χρυσαυγίτες όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες» να αντηχούν.

admins
Author: admins

Share:
Συνεχίζονται οι αιτήσεις για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ του Δ. Τρικκαίων με voucher μέσω ΕΕΤΑΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ του Δ. Τρικκαίων με voucher μέσω ΕΕΤΑΑ

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες ότι υποδέχεται και το σχολικό έτος 2024-25 παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και …
Όμορφη θερινή γιορτή στην «Παραμυθούπολη» του Δήμου Τρικκαίων

Όμορφη θερινή γιορτή στην «Παραμυθούπολη» του Δήμου Τρικκαίων

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή γιορτή του βρεφικού σταθμού «Παραμυθούπολη», στον χώρο του σταθμού …
Super Εύα Ντάκου! Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2024 ΜΤΒ Νεανίδων με δύο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα αργυρό

Super Εύα Ντάκου! Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2024 ΜΤΒ Νεανίδων με δύο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα αργυρό

Εκπληκτική επίδοση για την αθλήτρια του Ποδηλατικού Συλλόγου Τρικάλων, στην πρώτη της χρονιά στις νεάνιδες κατέκτησε όλους τους στόχους της …
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την πανώλη στα αιγοπρόβατα από Περιφέρεια Θεσσαλίας-ΥΠΑΑΤ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την πανώλη στα αιγοπρόβατα από Περιφέρεια Θεσσαλίας-ΥΠΑΑΤ

 Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι των 35 συνεργείων των κτηνιάτρων σε όλη τη Θεσσαλία για την επιδημιολογική επιτήρηση …