​Απαντήσεις των ΗΠΑ σχετικά με την δράση της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ

21 Nov 2018 Κοσμος

   Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας η οποία εισήλθε παράνομα στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ με το ‘’Μπαρμπαρός’’, απάντησε πως η Τουρκία προέβη σε αυτή την ενέργεια ως ανταπάντηση στην έναρξη της γεώτρησης της αμερικανικής ExxonMobil και επειδή ξέρει πως δεν μπορεί να παρέμβει στη γεώτρηση που διενεργεί το αμερικανικό γεωτρύπανο.

    Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει στην διείσδυση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ καθώς έχουν γίνει ήδη από τις ΗΠΑ οι απαραίτητες προειδοποιήσεις προς τη μεριά της .

   Επιπροσθέτως, επισήμανε πως η πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ παραμένει ίδια και πάγια υποστηρίζοντας ότι υπάρχει από μεριά τους η παραδοχή και η αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται και να εκμεταλλεύεται τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

   Τέλος, τόνισε ότι είναι υπέρ της ισομερούς κατανομής των εξαγώγιμων πόρων όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε ένα συνολικότερο πλαίσιο διευθέτησης ενώ υπογράμμισε ότι δεν ενθαρρύνεται καμία ενέργεια που διαταράσσει την ισορροπία και εντείνει το κλίμα στη συγκεκριμένη περιοχή.

admins
Author: admins

Share:
Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Με θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας, Βαΐας Αποστολίδη …
Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Σε επίκαιρες ερωτήσεις του KKE και της Νέας Αριστεράς, αναφορικά με εγκύκλιο που αφορά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας …
Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Η Γεωργία Θώδου – Ντάφου σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου ενώ καθόταν σε καφετέρια στις όχθες του ποταμού Ενιπέα …