Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Απόστολος Παππάς: Ένας άγονος και επιζήμιος καυγάς

Παρακολουθώ, με έκπληξη και κάποια δυσαρέσκεια μια αντιμαχία μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου Τρικκαίων, αναφορικά με το ποιος είναι υπεύθυνος ,για τη διάνοιξη και τη διευθέτηση των καναλιών ,των ρεμάτων, και των ποταμών. 

Μπαίνω λοιπόν στον πειρασμό, για έναν μικρό σχολιασμό. 

Ανεξάρτητα, από το τι επιβάλλει και τι επιτάσσει το τυπικό του νόμου και η όποια γραφειοκρατία, ο ορθολογισμός υποδεικνύει, ότι τούτο είναι υπόθεση και των δύο. 

Νομίζω, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το δικό μου και το δικό σου. Όποιος εκ των δύο έχει την οικονομική δυνατότητα ή τον ανάλογο μηχανολογικό εξοπλισμό να το πράξει, πρέπει να το πράξει. Η προστασία της ζωής κατά πρώτο λόγο και της περιουσίας κατά δεύτερο, κινείται πέραν των καθορισμένων  αρμοδιοτήτων. Εάν επί παραδείγματι, προβείς στη διάνοιξη ενός καναλιού, παρότι κάτι τέτοιο δεν ανήκει στις στενές σου αρμοδιότητες, κανείς δεν θα σε ψέξει για υπέρβαση καθήκοντος. Τουναντίον, θα σε επιβραβεύσει. 

Μπορεί να υπάρχουν κάποια διοικητικά και νομικά σύνορα στις σχέσεις και στις αρμοδιότητες μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας και Δήμων και καλώς υπάρχουν, όταν όμως πρόκειται για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος, η παραβίασή τους δεν συνιστά αδίκημα. Κάποιες φορές επιβάλλεται μια πιο διασταλτική ερμηνεία νόμων και διατάξεων, με υπέρβαση της γραμματικής διατύπωσης αυτών. 

Κάποια στιγμή λοιπόν, με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου, επισκέφθηκα τον τότε αντιπεριφερειάρχη Ντίνο Μπάρδα στο γραφείο του και του ζήτησα να μεριμνήσει, ει δυνατόν, για τη διάνοιξη και διευθέτηση της κοίτης ενός καναλιού που έχει τις απαρχές του στην Τοπική Κοινότητα  Κρηνίτσας και απολήγει στον Πηνειό. Σε μια απόσταση 1.500 περίπου μέτρων, από τις πηγές αυτού μέχρι την είσοδο της  Τοπικής Κοινότητας Παλαιοπύργου, από τη διάνοιξη του πριν από 50 περίπου χρόνια δεν είχε γίνει καμιά διευθετική παρέμβαση. Αποτέλεσμα αυτού ήτο η κοίτη με τις προσχώσεις που είχε υποστεί να είναι αβαθής και με την πρώτη νεροποντή να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Πράγματι, κλείσαμε ραντεβού κι ένα απόγευμα ήρθε και κάναμε αυτοψία. Μου είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα στο συγκεκριμένο κωδικό για τέτοια έργα, αλλά μόλις υπάρξουν το ζήτημα θα διευθετηθεί. Όπερ και εγένετο. Επί  τη ευκαιρία, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα όσο και προσωπικά στο φίλο Ντίνο Μπάρδα. 

Τώρα, άλλο κανάλι που υπάρχει περιφερειακά της Τοπικής Κοινότητας  Παλαιοπύργου και με μια ενδεχόμενη υπερχείλιση του θα ετίθεντο σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες, καθαρίσθηκε με παρέμβαση και έξοδα του Δήμου. Ο καθαρισμός και των δύο καναλιών ήτο ευθύνη του ΓΟΕΒ.

Με την παρουσία του όμως ανύπαρκτη, λόγω οικονομικής του αδυναμίας, το βάρος έπεφτε και πέφτει στην Περιφερειακή Ενότητα και στους Δήμους.Τ ι θα έπρεπε δηλαδή να πούμε: αυτά είναι ευθύνη αλλονών, άρα δεν μας αφορούν. Στο τέλος-τέλος ελάχιστα έως καθόλου δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, ποιανού αρμοδιότητα είναι ο καθαρισμός των καναλιών. Για αυτό, ας μην ερίζουμε.

Οι πολίτες επιθυμούν και με το δίκιο τους να βλέπουν καθαρισμένα τα κανάλια, τα ρέματα, τα ποτάμια. Προς τα εκεί θα πρέπει θα πρέπει να συγκλίνουν οι προσπάθειες και της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων. Όχι μόνο επί του συγκεκριμένου ζητήματος, αλλά και επί παντός άλλου. Τώρα, ποιος κάνει τα περισσότερα και ποιος τα λιγότερα, είναι ήσσονος σημασίας. Οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Δήμοι θα πρέπει να δρουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Άλλωστε, αυτό προβλέπεται και αυτό επιβάλλεται εκ της θεσμικής των αποστολής. Τώρα, αν σε στιγμές έντασης χρησιμοποιούνται ένθεν κακείθεν κάποιες υπερβολικές εκφράσεις, ε τι να κάνουμε, όλα μέσα στη ζωή είναι. 

Όταν όμως τα πράγματα ηρεμούν, αυτά τα βάζουμε στην άκρη και τότε θα πρέπει να κυριαρχεί και να αναδεικνύεται το συνεργατικό στοιχείο. Η διελκυστίνδα, πρέπει να τελειώνει εκεί. Όχι μόνον για τα κατά συνθήκην και για λόγους δημόσιας εικόνας, αλλά γιατί αυτό εκπορεύεται εκ του σεβασμού σε αυτό που υπηρετούμε. Ατέρμονες και άγονες αντιπαραθέσεις, δεν ωφελούν κανέναν. Μόνο βλάβη προξενούν. Είναι άλλωστε διαχρονική η αξία της ρήσης. Η ισχύς εν τη ενώσει. Για το καλό όλων λοιπόν ,αρχόντων και αρχομένων, ΕΙΡΗΝΗ ΗΜΙΝ. 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή