Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Ψαλίδι» στην χρηματοδότηση των Περιφερειών από τον προϋπολογισμό 2018

Συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ζητά το Δ.Σ της ΕΝΠΕ.
 
Κατά 401 εκ. ευρώ υπολείπεται των θεσμοθετημένων – με βάση το Νόμο 3852/2010 (γνωστός ως πρόγραμμα «Καλλικράτης») – πόρων των Περιφερειών η χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό του 2018.
 
Συγκεκριμένα, ενώ στις Περιφέρειες με βάση το Νόμο 3852/2010 αναλογεί χρηματοδότηση 1 δις 139 εκ. ευρώ, ήτοι 505,9 εκ. ευρώ από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Εισοδήματος (το 4,2% των 12 δις 47 εκ. ευρώ) και 633,8 εκ. ευρώ από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του ΦΠΑ (το 4% των 15 δις 848 εκ. ευρώ), από τον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται χρηματοδότησή τους με μόλις 738 εκ. ευρώ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).
 
Κι αυτά, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα εκταμιευθούν καθώς στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών παρατηρείται το φαινόμενο οι αποδόσεις στις Περιφέρειες να είναι μικρότερες των προβλέψεων, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
 
Το Δ.Σ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών Ευκλίδη Τσακαλώτο και Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, με το εξής πλαίσιο θέσεων/αιτημάτων:
 
-Την απόδοση στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό του 2018 του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, ήτοι 1 δις 139 εκ. ευρώ καθώς και των παρακρατηθέντων πόρων (διαφορά μεταξύ θεσμοθετημένων – αποδοθέντων πόρων) από τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών.
 
-Την χρηματοδότηση των επενδυτικών δαπανών των Περιφερειών, που έχει σταματήσει την τελευταία 5ετία από το Υπουργείο Εσωτερικών αν και προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή