«Αδιάβατη η γέφυρα της Διάβας στην Καλαμπάκα» – Για «κυβερνητική αδράνεια» μιλά η Μ. Κοντοτόλη

Κάτοικοι και φορείς δικαιολογημένα σε απόγνωση, τονίζει η Τρικαλινή βουλευτής

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, την πλήρη αποκοπή δεκάδων χωριών του Ασπροποτάμου από την πρόσβαση από και προς την έδρα του Δήμου Μετεώρων, την Καλαμπάκα, μέσω της γέφυρας της Διάβας.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν σήμερα 10 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, ζητώντας απαντήσεις για το πότε και ποιες εργασίες θα γίνουν στη γέφυρα της Διάβας κι αν πρόκειται η κυβέρνηση να αποζημιώσει έως τότε όσους πλήττονται από την απαγόρευση διέλευσης αυτής.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, επαγγελματίες και φορείς των χωριών του Ασπροποτάμου η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι ζημίες που υφίστανται δεν έχουν τέλος. Η εναλλακτική πρόσβαση από τη γέφυρα της Σαρακίνας για τα περίπου 50 χωριά της περιοχής του Ασπροποτάμου τους υποχρεώνει να διανύουν πολλά παραπάνω χιλιόμετρα αυξάνοντας το κόστος μετάβασης και της μεταφοράς προϊόντων.

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για γρήγορη και χωρίς εμπόδια αποκατάσταση των υποδομών δεν έχουν οκτώ μήνες μετά κανένα αντίκρισμα. Κι η απογοήτευση και η ανησυχία μεγαλώνει, όταν βλέπουμε να μην έχουν δοθεί ούτε τα χρήματα της πρώτης αρωγής ούτε τα κονδύλια στους Δήμους για τα έργα αποκατάστασης.

Γι’ αυτό και καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να απαντήσει συγκεκριμένα στην αγωνία των κατοίκων, των επαγγελματιών και των φορέων για το πότε θα δοθεί ξανά προς χρήση η γέφυρα της Διάβας κι αν θα αποζημιωθούν όσοι πλήττονται από αυτήν.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Αθήνα, 20 Μαΐου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Αδιάβατη η γέφυρα της Διάβας στην Καλαμπάκα. Η κυβέρνηση οδηγεί σε πλήρη καταστροφή κατοίκους κι επαγγελματίες από περίπου 50 χωριά του Ασπροποτάμου».

Το όνομα της γέφυρας της Διάβας, σημαίνει «πέρασμα» και πραγματικά ήταν το «πέρασμα» από και προς την περιοχή της Καλαμπάκας στην περιοχή των χωριών του Ασπροποτάμου, διασχίζοντας τον ποταμό Πηνειό.

Οκτώ μήνες μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 η γέφυρα της Διάβας κυριολεκτικά παραμένει αδιάβατη. Επισημαίνεται ότι η γέφυρα της Διάβας συνδέει την Καλαμπάκα με περίπου 50 χωριά της περιοχής του Ασπροποτάμου, για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των οποίων δεν υπάρχει πλέον καμία πρόσβαση από και προς την Καλαμπάκα μέσω αυτής. Καθημερινά επαγγελματίες, κάτοικοι, μαθητές κι επισκέπτες αναγκάζονται να διανύουν ακόμα και πενταπλάσια χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν την Καλαμπάκα, έδρα του Δήμου Μετεώρων και της περιοχής του Ασπροποτάμου, από τη Διάβα.

Η βασική εναλλακτική διαδρομή από και προς την Καλαμπάκα γίνεται μέσω της ιστορικής γέφυρας της Σαρακίνας, διανύοντας ένα μεγάλο τόξο για να φτάσεις σε αυτήν. Ωστόσο η διαδρομή αυτή αυξάνει δραματικά το κόστος μεταφοράς, σε μία εποχή που η ακρίβεια έχει τσακίσει οικονομικά και τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των χωριών του Ασπροποτάμου, διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση του αποκλεισμού τους παγιώνεται και βλέποντας ότι οι εργασίες αποκατάστασης δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, ξεσηκώθηκαν και δικαίως. Ζητούν άμεση αποκατάσταση της γέφυρας κι αποζημιώσεις για όσους πλήττονται εξαιτίας της αποκοπής τους από την πρόσβαση από και προς την Καλαμπάκα μέσω της γέφυρας της Διάβας.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υποσχέθηκαν πλήρη και γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων και των υποδομών. Δυστυχώς, οκτώ μήνες μετά οι υποσχέσεις, έχουν μείνει απλά υποσχέσεις. Οι πληγέντες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα και για την πρώτη αρωγή, οι Δήμοι και η Περιφέρεια ακόμα περιμένουν τα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών και οι μεγάλες υποδομές (γέφυρες, αντιπλημμυρικά έργα, κλπ) δεν έχουν καν συμβασιοποιηθεί.

Δικαιολογημένα, επομένως, φορείς, κάτοικοι κι επαγγελματίες διαμαρτύρονται και ζητούν επιτακτικά λύση για τη γέφυρα της Διάβας, τη γέφυρα-«πέρασμα στη ζωή», επί της ουσίας. Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα επισκευαστεί η υπάρχουσα γέφυρα της Διάβας ή θα κατασκευαστεί καινούρια, δεδομένου ότι η προηγούμενη επισκευή της είχε γίνει μόλις πριν από έξι χρόνια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας;

2. Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας της Διάβας;

3. Θα αποζημιωθούν όσοι πλήττονται από την διακοπή της πρόσβασης από και προς την Καλαμπάκα, μέσω της γέφυρας της Διάβας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κοντοτόλη Μαρίνα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Γιαννούλης Χρήστος
Θρασκιά Ουρανία
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Πούλου Παναγιού
Χρηστίδου Ραλλία

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Σε μια θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, βρέθηκαν τρεις νεαροί Λαρισαίοι πρωταθλητές Ρομποτικής λίγο πριν αναχωρήσουν για …
Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις μετακινήσεις των ζώων …
Ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για την πυρκαγιά στον Βιολογικό

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για την πυρκαγιά στον Βιολογικό

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ενημερώνει τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Βιολογικού λόγω του έντονου καπνού από πυρκαγιά …
Τρίκαλα: Καίγονται τα σκουπίδια στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Τρίκαλα: Καίγονται τα σκουπίδια στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων …