Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Δημοσκόπηση: Καλπάζει προς την αυτοδυναμία η ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 18,3%

Παρά το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αλλά και τη βεβαιότητα που εκφράζεται από το Μαξίμου και κορυφαίους υπουργούς για μη περικοπή των συντάξεων, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται, καθώς το γαλάζιο προβάδισμα επανέρχεται σε διψήφιο επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 18,3%. Αν δούμε την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σκαρφαλώνει» στο 31,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 20%. Η επόμενη Βουλή, βάσει των στοιχείων της δημοσκόπησης θα είναι πεντακομματική ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης… βλέπει υπό προϋποθέσεις αυτοδυναμία.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, 18,3%, ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, η ΧΑ με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,7%. Εκτός  Βουλής μένει το κόμμα του «Μακεδονομάχου» Πάνου Καμμένου καθώς στη δημοσκόπηση συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 1,2%. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας ενώ η Ένωση Κέντρου καταγράφει 2,2%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 24,5% των πολιτών πιστεύει πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις ,έναντι 47,9% που εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα και 22% που εκτιμά ότι θα μειωθούν ούτως ή άλλως.

 Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας το 79,1% εκτιμά ότι τα πράγματα τους επόμενους μήνες θα είναι τα ίδια με σήμερα (36,2% έναντι 40,1% τον Σεπτέμβριο) ή χειρότερα (42,9% έναντι 33,2% τον προηγούμενο μήνα).

Με βάση τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να λέει όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, με το 64,5% δηλώνει πως η συμφωνία δεν πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Ακόμα σε ερώτηση ποιος θα έπρεπε να αποχωρήσει μετά τη σύγκρουση από την κυβέρνηση, ο Νίκος Κοτζιάς ή ο Πάνος Καμμένος το 48,5% απαντά και οι δύο, ενώ σύμφωνα με το 59,7% των ερωηθέντων η παραμονή του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση, βλάπτει την εικόνα της συνολικά αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Όχι σε κυβέρνηση «προθύμων» αν φύγει ο Καμμένος.

Την ίδια στιγμή, στη δημοσκόπηση καταδεικνύεται ότι ο Καμμένος βλάπτει σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης. Το 59,7% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η παραμονή του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση την βλάπτει ενώ οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα, υποστηρίζουν, σε ποσοστό 72,2%, ότι σε περίπτωση που αποχωρήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές και όχι να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία με ανεξάρτητους βουλευτές ή βουλευτές άλλων κομμάτων.

Στο … βάθος αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με την ανάλυση της δημοσκόπησης και βάσει της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων, οι ερευνητές οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ μπορεί στην επόμενη Βουλή να εκλέγει ακόμη και 160 βουλευτές ενώ η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συρρικνωθεί στις 71 έδρες.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή