Η Σουηδική πρεσβεία συνεργάζεται με την Κινηματογραφική λέσχη Τρικάλων για δεύτερη φορά με δύο εξαίρετες ταινίες
Για δεύτερη φορά η πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα συνεργάζεται με την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Μέσω της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ δύο ταινίες, ως αφιέρωμα στη μακρινή χώρα του βορρά. Η πρώτη ταινία προβάλλεται τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 και έχει τίτλο «ΤΟ κορίτσι που έσωσε τη ζωή μου». Η δεύτερη προβάλλεται τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 και έχει τίτλο «Drifters».
Η συνεργασία γίνεται με την Πρεσβεία τη Σουηδίας, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (SIA), το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (SFI) και το Σουηδικό Ινστιτούτο (SI).
Το κορίτσι που έσωσε τη ζωή μου
Ο Σουηδός φωτογράφος και ντοκιμαντερίστας Hogir Hirori ήταν ένας από τους πρώτους δημοσιογράφους στη Σουηδία που πήγαν στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014 για να αναφέρουν τη βιαιότητα προς τους αθώους ανθρώπους. Κατά την αποστολή εικόνων και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Hogir ήταν σε θέση να κάνει ένα ντοκιμαντέρ. Αυτό παρουσιάστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ξεκίνησε ένα κύμα συμπαράστασης από ανθρώπους θέλησαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον τρόμο του IS. Από τότε ο Hogir επέστρεψε για να συνεχίσει να τεκμηριώνει τις ζωές εκείνων που συναντήθηκε το 2014 και έχει συλλέξει τις ιστορίες τους σε ένα μεγαλύτερο ντοκιμαντέρ που ονομάζεται ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙΟ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ. Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία τον Φεβρουάριο του 2016, όπου ο Hogir έλαβε το βραβείο The Angelos από τη Σουηδική Εκκλησία.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Τον Αύγουστο του 2014, ο ντοκιμαντέρ Hogir Hirori αφήνει την έγκυο σύζυγό του στη Σουηδία να επιστρέψει στην πατρίδα του, το ιρακινό Κουρδιστάν, για να τεκμηριώσει τις ιστορίες των προσφύγων του πολέμου. Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν από τον τρόμο του «Ισλαμικού Κράτους». Προσφέρεται να μεταβεί με ελικόπτερο στα βουνά Shingal, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κολλήσει χωρίς πρόσβαση σε φαγητό ή νερό, καθώς περιβάλλεται από το IS. Όμως, στο δρόμο του προς το ελικόπτερο, βρίσκει ένα 11χρονο κορίτσι, μόνο του στην καυτή ζέστη. Αποφασίζει να μείνει και να την βοηθήσει αντί να πάει στο ελικόπτερο. Αργότερα, μαθαίνει ότι το ελικόπτερο συνετρίβη, και έτσι το μικρό κορίτσι έσωσε τη ζωή του. Ο Hogir ξεκινάει μια προσπάθεια να βρει ξανά το κορίτσι και με τον τρόπο του συναντά πολλά άλλα θύματα πολέμου: οι γυναίκες που πωλούνται ως δούλοι στο IS, οι οικογένειες σκισμένες, τα παιδιά που απάγονται, οι άνδρες που αποκεφαλίζονται.