Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Δύο φίλοι γράφουν την ιστορία στο μαθητικό σκάκι της Θεσσαλίας

Τσαρσιταλίδης Κωνσταντίνος – Ραφτόπουλος Εμμανουήλ (ή Μανώλης, όπως έχει συνηθίσει να τον φωνάζουν).

Δύο φίλοι που από τότε που συναντήθηκαν σκακιστικά, στη Β' Δημοτικού βρίσκονται συνεχώς μαζί στο βάθρο των νικητών στα μαθητικά πρωταθλήματα της Θεσσαλίας, με πιο πρόσφατο το φετινό πρωτάθλημα στα Φάρσαλα, όπου κατέκτησαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στην Γ' Γυμνασίου στο Πανθεσσαλικό Ατομικό Πρωτάθλημα, παίρνοντας ταυτόχρονα την πρόκριση για ακόμη μία φορά για το Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα (ο Κωνσταντίνος δεν θα συμμετέχει λόγω ανειλημμένων άλλων υποχρεώσεων).

Ο Μανώλης ξεκίνησε πρώτος το σκάκι το 2010 στην Α' Δημοτικού. Στην πρώτη του συμμετοχή στο μαθητικό πρωτάθλημα Μαγνησίας πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην Α' Δημοτικού. Από τότε βρίσκεται συνεχώς στο βάθρο των νικητών στα σχολικά που συμμετέχει στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία με μεγαλύτερη επιτυχία την πρώτη θέση που κατέλαβε στην Α' Γυμνασίου στο Πανθεσσαλικό πρωτάθλημα που έγινε στο Βόλο.

Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε το σκάκι το 2011 στη Β' Δημοτικού και η πρώτη του συνάντηση με τον Μανώλη έγινε στο Ατομικό Νεανικό Πρωτάθλημα Κεντρικής Ελλάδος τον Απρίλιο του 2012, όπου απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Κ8, στην πρώτη του συμμετοχή σε αγώνες, με τον Μανώλη να παίρνει το χρυσό μετάλλιο στην ίδια κατηγορία. Πρώτη φορά συμμετείχε σε μαθητικούς αγώνες τον επόμενο χρόνο, όταν και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Γ' Δημοτικού στους μαθητικούς αγώνες τόσο της Μαγνησίας όσο και της Κεντρικής Ελλάδος. Από τότε βρίσκεται συνεχώς στην 1η θέση των μαθητικών πρωταθλημάτων της Θεσσαλίας στην κατηγορία του, εκτός της φοράς που το κατέκτησε ο Μανώλης.

Οι δύο φίλοι ξεκίνησαν από την Σκακιστική Ένωση Βόλου, όμως η διαμάχη που επικρατούσε ανάμεσα στην ΕΣΣΚΕ, όπου ανήκε η Σ.Ε. Βόλου, και την Ε.Σ.Ο. εξαιτίας της οποίας η Σ.Ε. Βόλου δεν συμμετείχε σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, τους ανάγκασε το 2014 να αναζητήσουν αλλού την σκακιστική τους τύχη.

Ο Κωνσταντίνος πήρε μεταγραφή στην Ε.Σ. Θεσ/νίκης και τις ακαδημίες της και ο Μανώλης στο Σ.Ο. Βέροιας. Το διαφορετικό επίπεδο των δύο σωματείων, που μεταγράφηκαν, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους.

Ο Κωνσταντίνος εξελίχθηκε γρήγορα στην Ε.Σ. Θεσ/νίκης φτάνοντας στην πρώτη ομάδα, η οποία πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στο Ομαδικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και φέτος κατέκτησε με την εφηβική ομάδα το Πανελλήνιο Εφηβικό Πρωτάθλημα, ενώ συγκαταλέγεται στους καλύτερους σκακιστές της Ελλάδας στην κατηγορία του με ELO που αγγίζει το 2000. Επίσης έχει πολλές διακρίσεις τόσο σε Πανελλαδικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο, ενώ συμμετείχε και σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια τουρνουά.

Ο Μανώλης είχε πιο αργή εξέλιξη, φτάνοντας πάντως φέτος στα 1433 ELO, καθώς ο Σ.Ο. Βέροιας, ναι μεν ανήκει στις καλές ομάδες της ΕΣΣΚΕΔΥΜ, αλλά δεν είναι από τις πρωταγωνίστριες ομάδες, με καλύτερη θέση στην ΕΣΚΕΔΥΜ πέρυσι την 3η στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και τη 2η στο Ομαδικό Εφηβικό Πρωτάθλημα. Από φέτος ο Μανώλης ανήκει με μεταγραφή στη Σ.Ε. "Νικόπολη" Πρέβεζας ελπίζοντας σε πιο γρήγορη σκακιστική ανέλιξη. Έχει κι αυτός αρκετές συμμετοχές και διακρίσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο καθώς και συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια τουρνουά.

Τα 2 παιδιά είναι άριστοι μαθητές στο σχολείο (ο Κωνσταντίνος πηγαίνει στο Μουσικό Γυμνάσιο Βόλου και ο Μανώλης στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου), παραμένουν πολύ καλοί φίλοι και όποτε μπορούν, καθώς ασχολούνται με αρκετές άλλες δραστηριότητες, κάνουν παρέα και εκτός σκακιστικών χώρων.

Η παρουσία τους στα μαθητικά πρωταθλήματα της Θεσσαλίας, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν κάνει τους γνώστες των σκακιστικών δρώμενων της περιοχής, βλέποντας τη συμμετοχή τους πριν την έναρξη των μαθητικών αγώνων, απλά να ψάχνουν τον τρίτο που θα τους στελεχώσει στο βάθρο στην κατηγορία τους.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή