Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Εμπάργκο των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο-Εξαιρείται η Τουρκία

   Επαναφορά εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν θα συντελεστεί από τις ΗΠΑ παρά τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζεται η απόφαση αυτή από την ιρανική ηγεσία, τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον αλλά και την Κίνα και τη Ρωσία. 

   Τον Αύγουστο είχαν επιβληθεί τα πρώτα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος του Ιράν –που είχαν αρθεί το 2015 σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση, εκ μέρους της Τεχεράνης, να διακόψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

   Στα πλαίσια αυτής της απόφασης θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όποια ξένη χώρα ή επιχείρηση προσπαθήσει να προμηθευτεί πετρέλαιο από το Ιράν.
    Μόνο 8 χώρες στο σύνολό τους θα συνεχίσουν την προμήθειά τους με πετρέλαιο από το Ιράν για το λόγο ότι έχουν αποδείξει πως οδεύουν προς την σημαντική μείωση των εισαγωγών τους από τη συγκεκριμένη χώρα.

   Επιπλέον, έγινε η διευκρίνιση ότι δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρεθείσες χώρες κράτη της ΕΕ ενώ έγινε γνωστό πως η Τουρκία θα εξαιρεθεί χωρίς να υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες σύμφωνα και με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας.

   Μεταξύ των υπολοίπων χωρών που θα εξαιρεθούν από τις κυρώσεις αναμένεται ότι θα είναι η Νότια Κορέα, η Ινδία, ακόμη και η Κίνα.

   Τέλος, υπάρχει η πεποίθηση από τις ΗΠΑ ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υπερκαλύψει τη ζήτηση τον επόμενο χρόνο, καθιστώντας ευκολότερο για τις υπόλοιπες χώρες να διακόψουν τις εισαγωγές τους από το Ιράν ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας που συνέβαλε μέχρι στιγμής στην απαραίτητη κάλυψη της ζήτησης πετρελαίου.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή