Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ

   Στα πλαίσια του σημερινού Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, αποδεικνύεται σύμφωνα και με τις αναφορές υψηλόβαθμου στελέχους της Αμερικής, ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι εφικτή και σημαντική για τη διασφάλιση της αμυντικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

   Ειδικότερα, τα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της συζήτησης είναι η άμυνα και η ασφάλεια, η επιβολή του νόμου και η αντιτρομοκρατία, τα περιφερειακά ζητήματα (Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος), η κοινωνία των πολιτών, το εμπόριο, οι επενδύσεις, καθώς και η ενέργεια.

   Επισημάνθηκε από τον Αμερικανό αξιωματούχο πως μετά την περάτωση και την επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων από την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η χώρα βρίσκεται πλέον στην θέση που της αρμόζει να είναι και υπήρξε η διαβεβαίωση της υποστήριξης της αμερικανικής πλευράς προς την Ελλάδα.

   Υπήρξε βέβαια, και η προτροπή να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποτελέσει η χώρα πόλος έλξης των επενδυτικών κύκλων που θα συμβάλλει στην περαιτέρω τόνωση της οικονομίας.

   Εκφράστηκε και η ανησυχία σχετικά με τις δηλώσεις  Ζάεφ καθώς και με την προοπτική να μην ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού αυτή είναι που θα δώσει λύση σε πολλά μακροχρόνια  <<αγκάθια>> μεταξύ των δύο χωρών.

   Επιπλέον, τονίστηκε το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία αν ακολουθηθούν από την ελληνική πλευρά μπορεί να επιβεβαιώσουν και να καταστήσουν με ηχηρό τρόπο την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους.

   Αυτά τα σημεία είναι πρώτον, η απόφαση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών που κατηγορήθηκαν για κατασκοπία. Δεύτερον, η αναζήτηση επιλογών ενεργειακής διαφοροποίησης ως προς το είδος και τις πηγές από την κυβέρνηση και τον  ιδιωτικό τομέα. Και τρίτον, η συνεργασία της χώρας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και του Ισραήλ.

   Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ δεν σημαίνει απειλή για άλλο κράτος όπως η Τουρκία, μεταξύ των οποίων οι σχέσεις είναι οξυμένες, ενώ σημειώθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των ΗΠΑ αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε αποτελεί το Plan A για την Αμερική.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή