Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Ευάγγελος Σαμαράς: Αναπόφευκτες συγκρίσεις

Πολλές φορές μέσα από αυτό το βήμα έχω γίνει δυσάρεστος στους ασκούντες εξουσία στο δήμο Τρικκαίων. 

Δεν είναι κάτι που γίνεται σκόπιμα απλά προσπαθώ να δώσω μια άλλη διάσταση στη διακυβέρνηση του δήμου. Σαν το φίλο (της πόλης )που μας υποδεικνύει τα λάθη μας αλλά εμείς είμαστε τόσο σίγουροι που δεν θέλουμε να τον ακούσουμε.

Η δημοτική αυτή αρχή διακρίνεται για τη σπαζοκεφαλιά της. Αποφασίζει μόνη, δεν ακούει άλλες φωνές και όσοι έχουν αντίθετη γνώμη είναι εγκάθετοι ή έχουν σκοτεινούς σκοπούς. Η διαβούλευση παραμένει μόνο μια λέξη καθώς ελάχιστες φορές έγινε και όταν έγινε κάπου ……στο δρόμο χάθηκε μαζί με τη διάθεση αλλά και την υποψία που έγινε βεβαιότητα της κοινωνίας για την ειλικρινή συμμετοχή της στη λήψη αποφάσεων (η διαβούλευση για την ονοματοδοσία των γεφυρών είχε ελάχιστη συμμετοχή και τα αποτελέσματα της είναι ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι μετά και το πέρας αρκετών μηνών).

Κάπως έτσι φτάσαμε στο γκρέμισμα του δημοτικού κτηρίου του πρώην «Κωστάρα» όταν υπήρχαν φωνές που μιλούσαν πρώτα για σχέδιο ανάπλασης. Αλλά φευ. Μόνο να γκρεμίσουμε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμα σχέδιο ανάπλασης αν και πέρασαν 14 μήνες γεμίζοντας θλίψη τον κάθε περαστικό η εικόνα της άδειας πλατείας. 

Το ίδιο και με τη κεντρική πλατεία όπου ενώ είχε πλέον των 12 μηνών να αντιμετωπίσει τη κατάσταση, να παρουσιάσει μια μελέτη για τη νέα εικόνα της πλατείας βάσει της νέας πραγματικότητας, να κάνει κάποιες βελτιωτικές κινήσεις όσον αφορά την επέκταση του χώρου αναπνοής των δέντρων φτάσαμε στη αναγκαστική κοπή αυτών μετά και το δεύτερο περιστατικό.

Γίνονται παντού αυτά όμως ; Λειτουργούν και σε άλλους δήμους με προχειρότητα και χωρίς πλάνο ; Φταίει το γεγονός ότι ζούμε στη «Ψωροκώσταινα» και στη χώρα που μαστίζεται από μνημόνια και δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο;

Ας δούμε κάποιους άλλους δημάρχους και ας λέμε μεταξύ μας ότι είμαστε έξυπνη πόλη. Ας παραδειγματιστούμε:

1) Από τον δήμαρχο Παγγαίου που πήγε στις Βρυξέλλες με σχέδιο για το Γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου που θα αναβαθμίσει τη ποιότητα ζωής των δημοτών και θα αξιοποιήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

2) Από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης που σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Η θα κατασκευάσει τη πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

3) Από τον δήμαρχο Παύλου Μελά που αντικατέστησε τα ενεργοβόρα και κοστοβόρα φωτιστικά σώματα των σχολείων με αυτόνομα φωτοβολταϊκά σώματα τύπου LED.

4) Από τον δήμαρχο Αθηναίων που με 85 εκ. ευρώ προβαίνει στην ολοκλήρωση και επέκταση της πιλοτικής παρέμβασης στο εμπορικό τρίγωνο, σε νέες πεζοδρομήσεις, σε παρεμβάσεις στη πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, στον Εθνικό Κήπο, σε πράξεις κοινωνικής πολιτικής ακόμη και στην ίδρυση νέων πολυδύναμων κέντρων υγείας.

5) Από τον δήμαρχο της Καισαριανής που ίδρυσε νέο Βιοκλιματικό Παιδικό Σταθμό με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά , με φυσικό αερισμό αλλά και φωτισμό. Σε ένα χώρο 800 τετραγωνικών μέτρων φιλοξενούνται 60 νήπια και 20 βρέφη δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

6) Από τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας που σύνδεσε εννέα κτήρια με ένα δίκτυο γεωθερμίας εξασφαλίζοντας ψύξη και θέρμανση στα κτήρια αυτά αλλά και ηλιακούς συλλέκτες για τα κτήρια που έχουν εξαιρετικές ανάγκες σε ζεστό νερό.

7) Από τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής που προβαίνει στη ανέγερση νέου δημαρχιακού κτιρίου προϋπολογισμού 21.080.000 ευρώ μήπως και καταφέρουμε να απαλλαγούμε από το κτήριο που στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και σε ημέρες με αρκετή υγρασία οι οσμές που ανεβαίνουν από το έδαφος κάνουν αδύνατη τη χρήση των ασανσέρ στο πίσω μέρος του κτιρίου (προσωπική εμπειρία).

8) Από τον δήμαρχο Κηφισιάς που δημιούργησε μια πρότυπη παιδική χαρά ΑμεΑ σεβόμενος το δικαίωμα των παιδιών αυτών για παιχνίδι. Η κοινωνία μας δημιουργεί αναπήρους όταν δε δίνουμε πρόσβαση στα άτομα με ειδικές δεξιότητες. Ας μη το δείχνουμε τουλάχιστον από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

9) Από τον δήμαρχο Πτολεμαΐδας που παρέχει δωρεάν τηλεθέρμανση σε άπορουςδημότες δείχνοντας το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει να έχει ο φορέας πουβρίσκεται πιο κοντά στο πολίτη.

10) Από τους 43 άλλους δημάρχους που έχουν ήδη προβεί στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων των δημοτικών οδών με φωτιστικά τύπου LED εξασφαλίζοντας περισσότερο φως αλλά και απίστευτη οικονομία.

Αυτά γίνονται σε άλλους δήμους. Με όραμα. Βάζοντας σε πρώτο πλάνο τον δημότη. Γνωρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας. Επενδύοντας στα παιδιά. Νιώθοντας το βάρος από το σπουδαίο κληροδότημα που έχεις τη τύχη του σήμερα στα χέρια σου και θα παραδώσεις στους επόμενους.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή