Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Φράγκο τσακιστό» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

Κυβέρνηση: «Φράγκο τσακιστό» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου τον Ιούλιο παρά το πρωτογενές πλεόνασμα των 2 δις ευρώ

  Παρά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών τα ξημερώματα Πέμπτης ότι ο κρατικός προΫπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 2 δις ευρώ, την ίδια στιγμή τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου Τομέα προς τον Ιδιωτικό Τομέα δεν μειώθηκαν καθόλου τον Ιούλιο ενώ παρέμειναν όπως και τον Ιούνιο στα 2,720 δις ευρώ.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες βράδυ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

– Υπουργεία, κρατικοί φορείς, ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία και δήμοι χρωστούσαν τον Ιούλιο συνολικά 1,934 δισ. ευρώ. Σε έναν μήνα αποπλήρωσαν δηλαδή μόλις 84 εκατ. ευρώ, από τα 2,018 δισ. ευρώ που χρωστούσαν τον Ιούνιο του 2018.

– Άλλο τόσο όμως αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα τα χρέη του Κράτους σε δικαιούχους για επιστροφές φόρου (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Τον Ιούνιο χρωστούσε 706 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 84 εκατ. ευρώ, σε 790 εκατ. Ευρώ.

   Οπότε είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μεταστρέφει την κατεύθυνση διοχέτευσης του μνημονιακού δανείου που προβλεπόταν για την κάλυψη των μακροχρόνιων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, σε καινούριες αναδυόμενες υποχρεώσεις για επιστροφές φόρων σε ιδιώτες παρά και τα υπερπλεονάσμτα που εξήγγειλε.

   Τέλος, είναι ενδεικτικό ότι τον μήνα Ιούλιο τα υπουργεία δεν έδωσαν ούτε φράγκο για να πληρώσουν χρέη τους, τα νοσοκομεία αύξησαν τα χρέη τους κατά 15 εκατομμύρια αντί να τα μειώσουν, ενώ ΕΦΚΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία που πρέπει να δώσουν συντάξεις και να επιστρέψουν παράνομες κρατήσεις, πλήρωσαν μόνον 59 εκατομμύρια από τα 912 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν τον Ιούνιο σε ιδιώτες.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή