Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Φρεντερίκ Σοπέν: Κύριοι, βγάλτε τα καπέλα σας! Ιδού μια ιδιοφυΐα!

Γεννήθηκε την 1η Μαρτίου. Την πρώτη μέρα της Άνοιξης! Τι σημάδι κι αυτό!

Φρεντερίκ Σοπέν!  Τον ονόμασαν: "ο ποιητής του πιάνου". Κύριος εκπρόσωπος της μουσικής της ρομαντικής περιόδου και από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής του.

Ήρθε στον κόσμο, την 1η Μαρτίου του 1810 σε  ένα  χωριό στην Πολωνία. 
 
Όταν ήταν μικρός και άκουγε την μητέρα του να παίζει πιάνο, συγκινούνταν μέχρι δακρύων.

Ήταν  8 ετών όταν εμφανίστηκε πρώτη φορά δημόσια ως πιανίστας, εντυπωσιάζοντας. Τον είπαν «παιδί θαύμα» και «δεύτερο Μότσαρτ». 
Οι συνθέσεις του είναι εξαιρετικά απαιτητικές από τεχνική άποψη κι όμως, η μεγαλύτερη δυσκολία τους δεν βρίσκεται εκεί – η τεχνική, εύκολα ή δύσκολα, κατακτιέται – αλλά στο ύφος, στις μουσικές αποχρώσεις και το εκφραστικό βάθος. Στην ευθραυστότητα της ευαισθησίας που μπορεί να βγάλει ή όχι – μέσα από τις παρτιτούρες  –  όποιος κάθεται στο πιάνο και αγγίζει στα πλήκτρα με τα δάχτυλά του, τις νότες που έγραψε o Φρεντερίκ Σοπέν.

 Έγραψε ποίηση υψηλού επιπέδου με νότες.  Οι νότες, πέρα απ΄τις νότες ίδια όπως στην ποίηση: οι λέξεις, πέρα απ΄τις λέξεις.  
"Βγάλτε τα καπέλα σας, κύριοι! Ιδού μια ιδιοφυΐα! Τα έργα του είναι κανόνια μέσα σε λουλούδια" …  είπε για τον Σοπέν, ο συνθέτης Ρόμπερτ Σούμαν.

Τον Ιούλιο του 1829 όταν ο Σοπέν πήρε το πτυχίο στο πιάνο με άριστα, από το Ωδείο της Βαρσοβίας, ο διευθυντής του Ωδείου, Γιόζεφ Έλσνερ, σημείωσε στο ημερολόγιό του: «Φρειδερίκος Σοπέν, σπουδαστής του τρίτου έτους. Ικανότητες εκπληκτικές, μουσική μεγαλοφυΐα. Ανοίγει νέα εποχή στη μουσική για πιάνο, τόσο με τη σπουδαία τεχνική στην ερμηνεία, όσο και με τις συνθέσεις του».

Το πέρασμα του τρυφερού Φρεντερίκ Σοπέν από  την ανθρωπότητα, την έκανε να λάμψει από Δημιουργία, Ομορφιά, Μέτρο, Τελειότητα, μέσα από τα έργα μουσικής που της χάρισε. 

Η μουσική του, μαρτυρά το σθένος της ευαίσθητης δύναμης. Τα κανόνια που μπορεί να κρύβονται μέσα στα λουλούδια! 

Ο Σοπέν, είναι οικουμενικός και ανήκει στην ανθρωπότητα. Ή μήπως όχι μόνο σε αυτή; Στον αστεροειδή 3784, ένα από τα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, έχει δοθεί το όνομά του. 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή