Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Γαλάζια» αγωνία για τα …αυγά

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, Γιώργος Στύλιος, με ερωτήσεις που κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναδεικνύουν το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα, με το εντομοκτόνο Fipronil, αυγά που απασχολεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και φαίνεται να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Με τις ερωτήσεις τους παράλληλα τονίζουν την «ανάγκη ενημέρωσης και προστασίας τόσο των Ελλήνων καταναλωτών, όσο και της ελληνικής αυγοπαραγωγού πτηνοτροφίας και σημειώνουν την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης όλων των απαραίτητων μηχανισμών ελέγχου».

Είναι ενδεικτική η κατάσταση στη γειτονική Βουλγαρία όπου κατασχέθηκαν και αποσύρθηκαν παρτίδες αυγών, ενώ ήδη έχουν αποσυρθεί από την αγορά 25 τόνοι παγωτού και 9 τόνοι μαγιονέζας. Και η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ «…εμείς εισάγουμε αυγά από χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία, η Βουλγαρία…» δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους Έλληνες καταναλωτές, ενώ η σιωπή διαρκείας για το θέμα από πλευράς υπουργείου και ΕΦΕΤ, εγείρει ερωτηματικά.

Αναλυτικά η ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη:

«Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπου 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης, ελήφθησαν φορτία τροφίμων επιμολυσμένα με το εντομοκτόνο Fipronil. Επιπροσθέτως, η Ουκρανία έχει εμποδίσει τις εισαγωγές αυγών από το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία, ενώ το Ομάν σταμάτησε να εισάγει όλα τα αυγά της Ε.Ε. Άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, έχουν ήδη εμποδίσει τις εξαγωγές από ορισμένες πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, στοιχεία σχετικά με την εισαγωγή αυγών ή προϊόντων από τις χώρες στις οποίες διαπιστώθηκε το σκάνδαλο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς σκοπεύει να υποστηρίξει Κράτη – μέλη, όπως η χώρα μου η Ελλάδα, ώστε να εντοπίζουν και να αποσύρουν από την αγορά όλα τα προϊόντα που είναι επιμολυσμένα με τον εντομοκτόνο Fipronil;

2. Τί προκάλεσε την ενεργοποίηση της επίσημης ειδοποίησης μέσω του συστήματος RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) τόσο αργά, δηλαδή επτά μήνες μετά την πρώτη διαπίστωση αυτής της απαγορευμένης ουσίας σε ένα Κράτος – μέλος;

3. Πως μπορεί να βελτιώσει το εν λόγω σύστημα ειδοποίησης ώστε να εξασφαλισθεί η ταχύτερη ενημέρωση των κρατών μελών σε περίπτωση κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων και έτσι να αποτραπούν ανάλογοι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον στο μέλλον;»

Αναλυτικά η ερώτηση του Γιώργου Στύλιου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα με το εντομοκτόνο Fipronil αυγά που απασχόλησε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο αρκετές ευρωπαϊκές
χώρες, φαίνεται να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι πλέον γνωστό ότι το Fipronil είναι εντομοκτόνο του οποίου η χρήση απαγορεύεται σε ζώα που βρίσκονται στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση των μολυσμένων αυγών ή/και προϊόντων τους ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στην υγεία του ανθρώπου.

Αρχικοί σχετικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από τις ευρωπαϊκές αρχές έδειξαν ότι μολυσμένα με Fipronil αυγά βρέθηκαν σε 15 χώρες στην Ευρώπη καθώς και στο Χονγκ – Κονγκ. Σε μια νέα εξέλιξη στο σκάνδαλο, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι μολυσμένα αυγά έχουν βρεθεί σε 20 συνολικά χώρες εντός της Ε.Ε. Είναι ενδεικτική η κατάσταση στη γειτονική Βουλγαρία όπου κατασχέθηκαν και αποσύρθηκαν παρτίδες αυγών, ενώ ήδη έχουν αποσυρθεί από την αγορά 25 τόνοι παγωτού και 9 τόνοι μαγιονέζας.

Η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ “…εμείς εισάγουμε αυγά από χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία, η Βουλγαρία…” δημιουργεί εύλογη ανησυχία ενώ η «σιγή ιχθύος» για το θέμα από πλευράς ΕΦΕΤ, εγείρει ερωτηματικά. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, στοιχεία σχετικά με την εισαγωγή αυγών ή προϊόντων από τις χώρες στις οποίες διαπιστώθηκε το σκάνδαλο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ σύμφωνα με χθεσινή παραδοχή της Διευθύντριας σε θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει καταγραφή για παρτίδα αυγών σε υγρή μορφή που έχει εισαχθεί πρόσφατα στη χώρα μας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

1. Ποια ήταν η στάση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης στο όλο θέμα που προέκυψε;

2. Έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί ελέγχου και προστασίας του καταναλωτή και ποιοι είναι αυτοί;

3. Υπήρξαν καταγεγραμμένες εισαγωγές αυγών και προϊόντων τους στην Ελλάδα από χώρες που βρέθηκαν μολυσμένα αυγά;

4. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει το ΥΠΑΑΤ στους Έλληνες καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν μολυσμένα αυγά ή προϊόντα αυγών που να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά;

5. Πώς σκοπεύει το ΥΠΑΑΤ να προστατεύσει την ελληνική αυγοπαραγωγό πτηνοτροφία;

6. Γιατί έχει καθυστερήσει η Κ.Υ.Α. σχετικά με την υποχρεωτική διαδικτυακή σύνδεση του κλάδου των αυγοπαραγωγών στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ; Πότε τελικά θα εκδοθεί και από πότε θα τεθεί σε ισχύ;».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή