Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ειδήσεις

​Γερμανικός Τύπος: Επωφελείς και αναπτυξιακές ευκαιρίες προσφέρει ο East Med στην Ελλάδα

   Στα πλαίσια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που παραπέμπει και σε διευρυμένη συνεργασία, η προαγωγή του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med βρίσκεται σε εξέλιξη.

   Όπως αναφέρει ο γερμανικός τύπος, υπάρχουν πιθανώς μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τις δυτικής Ευρώπης στο είδος.

   Όμως υπάρχει ο προβληματισμός για το πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο στις χώρες που θα το αγοράζουν.

   Σύμφωνα, με το προβλεπόμενο σχέδιο κατασκευής του αγωγού, ο αγωγός θα περνάει κατά μήκος της Αν. Μεσογείου με σημείο εκκίνησης τις ισραηλινές ακτές και έπειτα θα διασχίζει την Ελλάδα φτάνοντας μέχρι την ηπειρωτική χώρα δια μέσω Κύπρου, Κρήτης και Πελοποννήσου όπου θα συναντά τον αγωγό Ποσειδώνα ο οποίος  θα καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας από όπου θα τροφοδοτείται η δυτική Ευρώπη.

   Το εγχείρημα έχει βαθμό δυσκολίας όσον αφορά το τεχνικό μέρος αφού θα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του αγωγού το οποίο θα βρίσκεται υποθαλάσσια.

   Απ’ την άλλη, οι Αμερικανοί προσβλέπουν ότι με την επίτευξη και την περάτωση αυτού του εγχειρήματος θα επέλθει ο περιορισμός της ισχύς του μονοπωλίου της Ρωσίας όσον αφορά την τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρ’ όλο που η ποσότητα αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός αυτός αποτελεί μόνο το 1/5 σε σχέση με τον North Stream.

    Από την πλευρά του το Ισραήλ θεωρεί ότι με τον αγωγό αυτό θα ανασταλεί σε ένα βαθμό η επιρροή των Αράβων στο χώρο της προμήθειας φυσικού αερίου ενώ η ελληνική πλευρά βλέπει ότι  πέρα από την κατάστασή της σε ενεργειακό κόμβο, μπορεί να αναπτύξει διαύλους οικονομικών κερδών μέσω των τελών μεταφοράς του φυσικού αερίου και φυσικά, να επωφεληθεί από την τροφοδοσία του αερίου για την κάλυψη των δικών της αναγκών.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή