Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Η απάντηση Σκουρλέτη στον Σάκη Παπαδόπουλο

Η ερώτηση του Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό και η απάντηση.

Λίγες ημέρες μετά το κάλεσμα του «Συνηγόρου του Πολίτη»  προς τους Δήμους να εφαρμόζουν ενιαία και ορθά την διάταξη του άρθρου 5 του ν. 3345/2005 και να µην επιβάλλουν αναδρομικά δημοτικά τέλη σε ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται, σε περιπτώσεις υποβολής της προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης σε χρόνο µμεταγενέστερο αυτού της διακοπής ηλεκτροδότησης, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε απάντησή του σε ερώτηση 40 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Σάκης Παπαδόπουλος, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για τη δίκαιη μεταχείριση των πολιτών σχετικά με τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

«Επειδή το ζήτημα δεν έχει αντιμετωπιστεί σε όλη του την έκταση, το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το θέμα και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς διασφάλιση τόσο της δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών όσο και της οικονομικής βιωσιμότητας των Δήμων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης στην απάντησΗ του προς τους Βουλευτές.

Οι Βουλευτές στην ερώτησή τους είχαν αναφέρει τα εξής: 

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και ιδιαίτερα επαγγελματικών, βρίσκονται ενώπιων χρεών, καθώς εμφανίζονται να οφείλουν υπέρογκα ποσά στους οικείους Δήμους για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Βάσει του Ν.3345/2005 και συγκεκριμένα του άρθρου 5 παρ.1 «Ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του και δεν ηλεκτροδοτούνται, ύστερα από βεβαίωση της Δ.Ε.Η., απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται χρησιμοποίηση του ακινήτου, επιβάλλεται σε βάρος των υπόχρεων ολόκληρο το τέλος που αναλογεί σε κάθε κατηγορία ακινήτου μαζί με το σχετικό πρόστιμο, αναδρομικά από το χρόνο απαλλαγής». Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο μισθωτής του ακινήτου προβεί στη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου, έπειτα από σχετική αίτησή του στη ΔΕΗ, χωρίς να ενημερωθεί ταυτόχρονα ο οικείος Δήμος, είτε λόγω άγνοιας της κείμενης νομοθεσίας από τον μισθωτή και τον ιδιοκτήτη, είτε λόγω υπαιτιότητας της ΔΕΗ, λόγω καθυστερημένης ειδοποίησης ή ακόμη και μη ειδοποίησης. Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω,  δημιουργούνται τεράστιες οφειλές προς τους Δήμους που οι πολίτες αδυνατούν να καταβάλουν.

Επειδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα χρόνια του μνημονιακού κανιβαλισμού, έχουν σηκώσει το βάρος της φορολογίας με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, του ΤΑΠ και λοιπών φόρων, επειδή, τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν παρείχαν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες και επειδή, οι ιδιοκτήτες δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τη δήλωση της διακοπής ηλεκτροδότησης στους Δήμους, με ταυτόχρονη ευθύνη της ΔΕΗ που δεν ενημέρωνε τους πολίτες για την υποχρέωση δήλωσης διακοπής και στο Δήμο, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την άρση των παραπάνω στρεβλώσεων και της δεινής θέσης στην οποία περιέρχονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή