Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Η «Τραβιάτα» από την ΜΕΤ στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων

Η «Τραβιάτα», μια από τις πλέον περίφημες και δημοφιλείς όπερες όλων των εποχών, σε κείμενο του  Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε και μουσική του Τζουζέπε Βέρντι, θα παρουσιαστεί σε απευθείας μετάδοση από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, στις 7:55 στο Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων, ο οποίος  βρίσκεται ανάμεσα στους χώρους Πολιτισμού που φιλοξενούν τις απευθείας παραστάσεις της Μet του προγράμματος “The Met: Live in HD”. 

Πολυαναμενόμενη, η «Τραβιάτα» από τον Γαλλοκαναδό Γιαννίκ Νεζέ Σεγκέν στο πόντιουμ,  στη νέα, πολυδιάστατη παραγωγή του βραβευμένου με Tony Μάικλ Μάγερ. 

Η σοπράνο Ντιάνα Ντάμραου στο ρόλο της  τραγικής και φιλάσθενης Βιολέτας, και δίπλα της, ο τενόρος Χουάν Ντιέγο Φλόρες, στον ρόλο του αγαπημένου της Αλφρέδο  ο οποίος επιστρέφει στην Met μετά από 5 χρόνια. Την καταδικασμένη αγάπη τους υπονομεύει ο βαρύτονος Κουίν Κέλσυ ως Ζερμόν, ο προστατευτικός και τελικά καταστροφικός για την ευτυχία του γιού του, πατέρας του Αλφρέδο.

Τα εντυπωσιακά σκηνικά θα  μεταφέρουν τους θεατές-ακροατές,  στον 18ο αιώνα, αλλάζοντας και ακολουθώντας τον αφηγηματικό χρόνο… και εποχές, αυτής  της ρομαντικής όσο και τραγικής ιστορίας αγάπης. 

Η υπόθεση του έργου δεν είναι άλλη από μια παράφραση, με αρκετές όμως περικοπές, του κλασικού παγκοσμίου φήμης δράματος του Αλέξανδρου Δουμά «Η Κυρία με τας καμελίας». Το έργο διηγείται την τραγική κατάληξη ενός μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις.

Στην Ελλάδα η πρώτη παράσταση της Τραβιάτας δόθηκε στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1855, πριν την ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα. 

Σε μια από τις πιο κλασικές και τραγικές ιστορίες αγάπης που έχουν γραφτεί ποτέ, από τους πλέον αγαπημένους ρόλους της κορυφαίας σοπράνο όλων των εποχών, της Ελληνίδας Μαρίας Κάλλας,  ο Verdi κατάφερε και συνέθεσε ένα λεπτομερές ψυχογράφημα της πρωταγωνίστριας, της Βιολέτας και ακολουθώντας με την μουσική του όλες τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της και των συμπρωταγωνιστών της, παρέδωσε ένα πραγματικό μουσικό αριστούργημα. Μια σειρά από πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν την μοναδική αυτή όπερα στην οποία απολαμβάνουμε όλες τις χαρούμενες αλλά και δυσάρεστες στιγμές ενός έρωτα που ήταν καταδικασμένος να αποτύχει.

Η «Τραβιάτα» ανήκει στις όπερες που μπορούν να δουν με ευχαρίστηση, και να τους μείνει ως γλυκιά ανάμνηση ακόμη κι αν δεν θελήσουν να ξανα-ακούσουν ή να ξαναδούν ποτέ στη ζωή τους, όπερα, ακόμη και όσοι δεν είναι μυημένοι στην οπερατική μουσική, καθώς η δύναμη της μουσικής του Βέρντι και η δυναμική της ιστορίας αγάπης που εξελίσσεται μέσα από λυρικές μουσικές διαβαθμίσεις, κερδίζει, εισχωρώντας στις καρδιές μικρών και μεγάλων.

Αν κάποιος σκέφτεται να δείξει στο παιδί του, τι σημαίνει όπερα και οπερατική μουσική, πιστεύουμε ότι η «Τραβιάτα» είναι μια ενδεδειγμένη περίπτωση. 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή