Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Η γέφυρα του «Πίχτου» πριν την πλημμύρα του 1907

Ο Βολιώτης, πρωτοπόρος στην Ελλάδα, φωτογράφος και εκδότης Στέφανος Στουρνάρας φωτογράφησε στα τέλη του 19ου αιώνα από την κεντρική γέφυρα των Τρικάλων (που ήταν σχετικά πρόσφατη κατασκευή) την έξοχη πολυτοξωτή πέτρινη γέφυρα του «Πίχτου» η οποία συνέδεε επί τουρκοκρατίας τις δύο πλευρές της πόλης στο νευραλγικό σημείο όπου σήμερα οι σύγχρονες πεζογέφυρες με το άγαλμα του Ασκληπιού.

Η εικόνα δείχνει την παραποτάμια περιοχή κατάφυτη, με πλούσια νερά και τον μιναρέ του Τζαμιού Μεχμέτ Αγά (επί της σημερινής οδού Κωλέττη) να διακρίνεται, καθώς και την ορεογραμμή του Κόζιακα.

Στα αριστερά αμυδρώς διακρίνουμε τα τραπεζάκια του καφενείου «Μικρό Φάληρο» των Κλειδωνά – Ελευθεριάδη που την εποχή εκείνη αποτελούσε σημείο συνάντησης των «αστών» της πόλης.

Η φωτογράφηση και η κυκλοφορία της συγκεκριμένης καρτ ποστάλ έχει γίνει σαφώς πριν από την πλημμύρα του 1907, δεδομένου ότι τα τόξα της γέφυρας παραμένουν αλώβητα. Σε μεταγενέστερη θα δούμε τις καταστροφές που προκάλεσε η μεγάλη αυτή πλημμύρα και στην εν’ λόγω γέφυρα.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή