Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Η λεβεντογέννα Κρήτη, ένωσε τη Θεσσαλία και γλέντησε στα Τρίκαλα

Μια χούφτα είναι οι Κρητικοί και οι Κρητικές στα Τρίκαλα. Μια χούφτα όμως, που μπορεί να κάνει την διαφορά. Να ενώσει για παράδειγμα τους Κρητικούς της Θεσσαλίας και ότι «χώμα» πατρίδας από τον Ψηλορείτη, κρατούν στην υπερήφανη και ανυπότακτη ψυχή τους, να το διασκορπίσουν στον κάμπο και να γενεί – έστω για μια βραδιά κάθε χρόνο – όλος ο κάμπος, Κρήτη! 

Οι Σύλλογοι Κρητών Λάρισας, Καρδίτσας, Λαμίας και οι «Ξένιοι Κρήτες», ενώθηκαν χθες στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Κρητών Ν. Τρικάλων «Ο Ψηλορείτης» και γίνανε μια μερακλήτικη παρέα, γλεντώντας στα Τρίκαλα, με την κρητική λύρα ενός από τους σπουδαιότερους αυθεντικούς λυράρηδες της γενιάς του και μιας από τις μελωδικότερες φωνές της σημερινής, ατόφιας κρητικής παράδοσης. Του Μιχάλη Καλέργη και του Βασίλη Σταυρακάκη, που ταξίδεψαν από την Κρήτη, για να βρεθούν στα Τρίκαλα, ειδικά και μόνο, για τον ετήσιο χορό των Κρητικών… των Τρικάλων.  

Δεν ήταν όμως, μόνο οι Κρητικοί που ενώθηκαν χθες στο χορό του Συλλόγου Κρητών Ν. Τρικάλων «Ο Ψηλορείτης», ήταν και οι δεκάδες πιστοί  φίλοι της Κρήτης, οι Τρικαλινοί και Τρικαλινές που για ακόμη μια φορά, τίμησαν με την παρουσία τους την μεγάλη ετήσια συνάντηση των Κρητών, στα Τρίκαλα.

Τον τόπο που οι Κρητικοί και Κρητικές των Τρικάλων, έφτιαξαν τις οικογένειές τους, ζουν και εργάζονται,  χωρίς ποτέ να ξεχνούν το απέραντο του Κρητικού Πελάγους, την ταπεινή μεγαλειότητα του Ψηλορείτη, τα γεννοφάσκια και τις ρίζες τους, τα ήθη και έθιμά τους, την παράδοση και φυσικά τους πληθωρικούς χορούς τους. Τα στοιχεία δηλαδή που τους έχουν κάνει εδώ και χρόνια,  ιδιαίτερα αγαπητούς σαν ανθρώπους στα Τρίκαλα. 

Στον χορό εκτός από τις Τρικαλινές παρέες, συλλογικό παρόν δήλωσαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Μεγαλοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Αρδανίου, Σαρακατσαναίων και ο Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων. 

Εκεί ήταν και ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Κώστας Σκρέκας, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο επίτιμος διοικητής της Α΄ Στρατιάς, αντιστράτηγος κ. Δημόκριτος Ζερβάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας και ο αντιδήμαρχος κ. Ρόμπος Χριστόφορος. 

Το γλέντι κράτησε μέχρι πρωίας με αυθεντική παραδοσιακή μουσική, τραγούδι και χορό που όπως πάντα… ζωηρός και ετοιμοπόλεμος, ξεσηκώνει με τον Μαλεβιζιώτη, τον πηδηχτό Ανωγειανό, το Πεντοζάλι και την σούστα! 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή