Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων αποτελεί το Δευτεροβάθμιο όργανο 130 Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Καταστατικός σκοπός της Ομοσπονδίας είναι η ανάδειξη και η προβολή της συνεισφοράς του Βλαχοφώνου Ελληνισμού στο ιστορικό κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της νεότερης Ελλάδας, η διατήρηση της μακραίωνης πολιτιστικής παράδοσης ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού, και η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενεές.

 
 
Χιλιάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα
 
 
Χιλιάδες βλάχοι όλων των ηλικιών, από όλη την Ελλάδα γέμισαν το Σάββατο το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.
 
Της Βιβής Μαργαρίτη
 
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος περίπου 1200 χορευτές, ανάμεσά τους και δεκάδες χορευτές και σύλλογοι από το Νομό Τρικάλων, παρουσιάστηκαν χοροί από βλάχικους συλλόγους από όλη την Ελλάδα ενώ ακολούθησε μεγάλο βλάχικο γλέντι. Από τις σημαντικές στιγμές της βραδιάς ήταν τα χορευτικά δρώμενα, η παρουσίαση του ποντιακού λαϊκού δρώμενου των «Μωμόγερων», αλλά και του Βλάχικου Γάμου.
 
Σύμφωνο αδελφοποίησης
 
Με έναν χορό φιλίας και αλληλεγγύης σφράγισαν το Σύμφωνο αδελφοποίησης που συνυπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος τους η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη στην προσπάθεια προβολής και προώθησης των αιτημάτων της μίας ή της άλλης πλευράς.
Βλάχοι και Πόντιοι, σε μια εκδήλωση Αδελφοποίησης, συνέργειας και προσφοράς ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν νέους δρόμους δημιουργικής συνεργασίας με κοινούς στόχους που έχουν  να κάνουν με την Ιστορία τους τον Πολιτισμό τους και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων τους.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή