Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αιδώς Αργείοι…!

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M. Ed., Ph.D.

Η φράση «Αιδώς Αργείοι», ακούγεται ακόμα και σήμερα. Είναι μια Ομηρική πρόταση και την βρίσκουμε στην Ιλιάδα.

Σημαίνει «Ντροπή Αργείοι» και την είπε ο μυθικός Αίαντας, κατηγορώντας τους Αργείους, οι οποίοι από φόβο και απογοήτευση ανέχονταν τους Τρώες, που απειλούσαν με κάψιμο τον ελληνικό στόλο.

«Αιδώς και Αισχύνη» ανήκουν στην σφαίρα των ανωτέρων συναισθημάτων του ανθρώπου.

Είναι στενά δεμένες με την ηθική ζωή, και εμφανίζονται ταυτόχρονα με τον πολιτισμό και την ημερότητα των ηθών.

Απουσιάζουν, όταν στην ζωή επικρατεί βαρβαροτητα και έλλειψη σεβασμού προς τις υψηλές ιδέες και τα ιδανικά του ανθρώπου.

Η «αιδώς» είναι το αποτέλεσμα μιας καλής αγωγής και εκφράζει την αξία των συνανθρώπων, ενώ η λέξη «αισχύνη» δηλώνει αυτό που λέμε «ντροπή».

Αυτός ο σεβασμός και η ντροπή, δυστυχώς, επί των ημερών μας, έπαψε να υπάρχει, όχι μόνο στους απλούς πολίτες αλλά και στους πολιτικούς.

Ο Ευριπίδης (480-406π.Χ.), έλεγε το «Ανήρ γαρ Χρηστός αιδείσθαι φίλει» δηλ. ο άνθρωπος που είναι ενάρετος πρέπει να αισθάνεται ντροπή.

Δεν υπάρχουν τέτοια συναισθήματα, σ’ όσους μας κυβερνούν και γι’ αυτό η κοινωνία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Η πλειοψηφία των πολιτικών έχει πάρει… διαζύγιο απ’ αυτό που λέμε «αλήθεια» και «ντροπη».

Ο Πρωθυπουργός, κατά την συνέντευξη του στην ΔΕΘ είπε το μεγάλο ψέμα, χωρίς ντροπή, «ότι δεν έχουν πλημμυρίσει οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας».

Αυτό δείχνει πως ο Μητσοτάκης ή δεν είχε ενημερωθεί σωστά ή παραποίησε την αλήθεια. Ό,τι κι αν έγινε, από τα δύο, είναι ντροπή για τον Πρωθυπουργό.

Όταν από την «Βιβλική» καταστροφή βγήκαν τα … ψάρια στους δρόμους των Τρικάλων, της Λάρισας, της Καρδίτσας, φαίνεται πως και οι πόλεις πλημμύρισαν και σπίτια και υπόγεια με αγαθά καταστράφηκαν και η Θεσσαλία έγινε μια απέραντη λιμνοθάλασσα, που θύμιζε την Αχερουσία λίμνη της Ηπείρου.

Στο ίδιο μήκος… κύματος κινούνται και οι ενέργειες και οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, για την καταστροφή της γέφυρας στα Τέμπη, που οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που φυσικά καταστράφηκε.

Πήγε λοιπόν, ο Αγοραστός και έκανε «αυτοψία», χωρίς να είναι ο ειδικός, και δήλωσε πως η περιφέρεια θα «αναλάβει την ανακατασκευή» του γεφυριού.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Μητρόπολη Λαρίσης, με έγγραφό της, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να αναλάβει την συντήρηση της γέφυρας.

Η απάντηση ήταν ότι ήταν ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ. Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές στην Τ.Α. και … βουλιάζει, όπως βούλιαξε, και εξ αιτίας του, ο Θεσσαλικός κάμπος, τώρα αυτοπροσδιορίζεται ως Υπεύθυνος.

«Αιδώς» για όλους τις περιφέρειας και κυρίως για τον Κώστα Αγοραστό.

Για το σόου του Αγοραστού στην γέφυρα των Τεμπών, η Μητρόπολη Λαρίσης εξέδωσε ανακοίνωση «καταπέλτη» κατά του Αγοραστού η οποία ανακοίνωση κάνει λόγο για «προεκλογικές πομφόληγες» δηλ. σαπουνόφουσκες και για μη εμπλοκή της «σε παιχνίδια μικροπολιτικής».

Ο ξεπεσμός της περιφέρειας Θεσσαλίας στα Μ.Μ.Ε. συνεχίζεται στις 23-09-23 με μία ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στα Μ.Μ.Ε. και λέγει πως «η περιφέρεια, προχωρά, σε εργασίες καθαρισμού ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων.

Οι άνθρωποι νιώθουν πως χάνουν την εξουσία και γι’ αυτό είναι αδίστακτοι.

Είναι στην εξουσία 13 χρόνια και δεν έκαναν τίποτε σωστό και τώρα, που χάθηκαν ζωές συνανθρώπων , που καταστράφηκαν σπίτια, αποθήκες, με αγαθά και 130.000 ζώα και πτηνά, χωρίς να υπολογίζονται οι καλλιέργειες και τα γεωργικά μηχανήματα, τώρα θυμήθηκαν, οι … αθεόφοβοι, να καθαρίσουν ποτάμια, ρέματα και χειμάρρους;

Έλεος και Ντροπή σ’ όλους τους.

Ό,τι κι αν κάνουν στις εκλογές θα είναι δεύτεροι και … καταιδρωμένοι, όπως λένε και οι δημοσκοπήσεις.

«Απολείπειν ο Θεός Αγοραστόν» μετά τις παρέας του, που θα έλεγε ο Καβάβης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και «τα Τεκνά» του Παπαστεργίου στο Δήμο Τρικκαίων και ανακοινώνουν έλεγχο «φρεατίων και αγωγών».

Έπνιξαν τον Δημο και την πόλη των Τρικάλων, αφού βγήκαν και ψάρια στους δρόμους, και τώρα που τους περιμένει η τιμωρία στις εκλογές, όλοι τους πάνε πακέτο, τώρα… καθαρίζουν τα … φρεάτια. Τρελά πράγματα…!

Μας θυμίζουν έναν εγκληματία, που σκότωσε τους γονείς του και ζητούσε από το Δικαστήριο να τον απαλλάξει, γιατί είναι ορφανός.

Ευτυχώς, που ανέβαλαν το ξεπούλημα βοσκοτόπων και κυνηγότοπων στον Κοπελούζο, γιατί όχι μόνο ψήφους θα χαναν, αλλά δεν θα τολμούσαν να πατήσουν σε χωριά όπως το Ρίζωμα, Πλάτανος, Αρδάνι, Μεγάλα Καλύβια, Παραπόταμος, Φαρκαδόνα και βάλε…

Η Αλήθεια είναι μία: Αποτύχανε και πρέπει να φύγουν. Να πουν την αλήθεια ότι είναι ανεπαρκείς, για να λύσουν τα προβλήματα της Θεσσαλίας και των Δήμων, στα Τρίκαλα. Τα δικά τους βέβαια τα έχουν λύσει όλοι τους προ πολλού.

Ο Σοφοκλής έλεγε «φίλει την αλήθειαν καν πικρά η» δηλ. να αγαπάς την αλήθεια ακόμα και αν είναι πικρή.

 

Πρέπει να σταματήσουν να αυτοευτελίζονται, γιατί το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο Λαϊκισμός και τα Ψέμματα δεν θα περάσουν.

Πάντως, τα Μ.Μ.Ε., των Μεγαλοκαναλαρχών, έθαψαν το θέμα της καταστροφής του Θεσσαλικού κάμπου και έπαιζαν και θα παίζουν το θέμα Κασελάκη, ύστερα από την καθαρή του νίκη για πολύ καιρό πουλάει…!

Έτσι πιστεύουν, χωρίς τον ξενοδόχο Λαό, πως θα δώσουν την ευκαιρία στον Μητσοτάκη τον Αγοραστό, τον Σακκά και άλλους να ψαρέψουν … ψήφους στα λασπόνερα του «εγκλήματος», για το οποίο οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι.

Όμως, «ο κύβος ερρίφθη» «Alea jacta est» όπως είπε ο Ιούλιος Καίσαρ στις 10 Ιανουαρίου του 49 π.Χ. πριν διαβεί του Ρουβίκωνα ποταμό.

Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα και πολλοί απ’ αυτούς, που ασχολούνται και σήμερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι στον χώρο αυτό πάνω από 22 χρόνια.

Αρκετά! Ήρθε η ώρα να φύγουν. Έδωσαν από το τίποτε έως ελάχιστα και πήραν πολλά. Αφήστε που μερικοί έγιναν πάμπλουτοι.

Αλλάζουμε… Σελίδα…!

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή