Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Καθολική εφαρμογή του προγράμματος ΜΝΑΕ για την υποστήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και διευθυντών

   Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» η Συντονιστική Επιτροπή του Έργου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση των Διευθυντών ΕΠΑΛ και Ε.Κ. με Θέμα:

   «Οι Πυλώνες του προγράμματος ΜΝΑΕ-Από τα 9 πιλοτικά ΕΠΑΛ στη καθολική εφαρμογή» τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 στο χώρο του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας.

   Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ (ΜΝΑΕ)» που εφαρμόζεται φέτος σε όλα τα ΕΠΑΛ, με έμφαση στους νεοεισερχόμενους μαθητές, αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική και επαγγελματική πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς.

   Κατά την περυσινή πιλοτική φάση του ΜΝΑΕ σε 9 ΕΠΑΛ οι εκπαιδευτικοί απέδειξαν ότι όχι μόνο ανταποκρίνονται θετικά στις προκλήσεις όταν τους δίνεται όραμα και χώρος για δημιουργική συμμετοχή, αλλά κάνουν θαύματα. Και αυτά τα θαύματα δεν θα περιοριστούν μόνο στην επαγγελματική εκπαίδευση αλλά, αν συνεχιστούν, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά το σύνολο της εκπαίδευσης.

   Το όραμα και ο σκοπός του ΜΝΑΕ συνίστανται στα εξής:

* Ανάδειξη και υποστήριξη του κοινωνικού ρόλου των ΕΠΑΛ

* Η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και η από τα κάτω προσαρμογή του προγράμματος στις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε σχολείου.

   Το πρόγραμμα δεν προσφέρει συνταγές “από τα πάνω” αλλά συγκεκριμένους πόρους τους οποίους καλούνται να αξιοποιήσουν οι σύλλογοι διδασκόντων “από τα κάτω” ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και τις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ του κάθε σχολείου. Συγκεκριμένα προσφέρει:

** Διαθεσιμότητα ψυχολόγου (πρόσληψη 200 ψυχολόγων – ένας για κάθε δύο ΕΠΑΛ) με κύριο στόχο την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση καλού κλίματος και στην προσέγγιση των μαθητών τους.

** Συνδιδασκαλία από δύο εκπαιδευτικούς στα Ελληνικά και στα Μαθηματικά της Α΄ ΕΠΑΛ με στόχο την παράλληλη υποστήριξη μαθητών χαμηλών επιδόσεων ή και την εναλλακτική διδασκαλία.

** Οικονομική Υποστήριξη εξωστρεφών Σχεδίων Δράσης του ΕΠΑΛ με στόχο την εμπλοκή των μαθητών σε ελκυστικές δραστηριότητες με νόημα που προσφέρουν στους μαθητές ευκαιρίες για επιτυχίες και τους ενθαρρύνουν για μια νέα αρχή.

** Πληροφοριακές υποδομές τηλεδιάσκεψης ώστε το κάθε σχολείο να μπορεί να επικοινωνήσει με άλλα σχολεία και με δομές υποστήριξή του με στόχο: Κανένα σχολείο να μην αισθάνεται μόνο του, κανένας εκπαιδευτικός να μην αισθάνεται μόνος του. Αντίθετα να διευκολυνθεί η συνεργασία, κυρίως μεταξύ ομοτίμων, οι κοινότητες γνώσης κλπ.

** Τις γνώσεις και την εμπειρία των εκπαιδευτικών των πιλοτικών σχολείων οι οποίοι τις έχουν κατακτήσει βιωματικά και αποδείχθηκαν ήδη ιδιαιτέρως αποτελεσματικοί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των υπόλοιπων σχολείων (υποστήριξη μεταξύ ομοτίμων).

** Επιμόρφωση από το ΙΕΠ.

   Στόχος της συνάντησης είναι η εξοικείωση και η υποστήριξη των Διευθυντών των ΕΠΑΛ με το πρόγραμμα ώστε να αξιοποιήσουν τα καινοτόμα στοιχεία που εισάγει και να τα ενσωματώσουν στη Λειτουργία και την κουλτούρα των ΕΠΑΛ.

   Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα κάνουν εισήγηση οι:

* Κοτσιφάκης Θεμιστοκλής, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Έργου ΜΝΑΕ
* Κουλίνου Θεοδώρα, Διευθύντρια του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων
* Χριστοδουλάκη Ιωάννα, Ψυχολόγος, 1ο ΕΠΑ.Λ. Λαγκαδά
* Κικίλιας Δημήτριος, Εκπαιδευτικός ΠΕ03, Υποδιευθυντής 1ου ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής
* Θανάσης Στράντζαλος, Σύμβουλος Α΄ ΙΕΠ
* Βασίλης Μάτσος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Έργου ΜΝΑΕ
* Αναστάσιος Νταμπίζας, Συντονιστής της ομάδας έργου ΜΝΑΕ, «ΝΟΗΣΙΣ»

   Χαιρετισμό θα απευθύνει η Περιφερειακή Διευθύντρια εκπ/σης Θεσσαλίας κα Ελένη Αναστασοπούλου.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή