Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Κίνδυνος για τη Μεσόγειο τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής

   Λόγω της κλιματικής αλλαγής με την σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και των ωκεανών, θα επέλθουν πιο ακραία και σφοδρότερα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρές καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασία τα οποία ήδη έχουν αρχίσει και πλήττουν τη Μεσόγειο σε διάφορες περιοχές. 

   «Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έχει αλλάξει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», λέει ο Πέτερ Χόφμαν, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας για το Κλίμα (PIK)στο Πότσνταμ. «Στη Μεσόγειο, έχουμε νέα ρεκόρ φέτος. Άλλαξε η δυναμική του καιρού».

   «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συχνότητα αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται, αλλά είναι πιθανό ότι η ένταση τους θα αυξηθεί». Η έντονη βροχόπτωση γίνεται πιο ακραία και ο κίνδυνος για πλημμύρες αυξάνεται.

   Από τις καταιγίδες των τελευταίων εβδομάδων, περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μεσόγειο.

   Στα μέσα Οκτωβρίου, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις υπερχείλισαν ρέματα και ποτάμια στην περιοχή γύρω από την πόλη Καρκασόν στη Νότια Γαλλία. Σε ορισμένες περιοχές, η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα επτά μέτρα. Μέσα σε λίγες ώρες, έπεσε βροχή που συνήθως πέφτει σε μισό χρόνο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμούν τη ζημία στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

   Η Ιταλία γνώρισε έντονα καιρικά φαινόμενα, σφοδρές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

   Στην Ισπανία επλήγη Ιδιαίτερα η Μαγιόρκα το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου, 233 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες. Από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Άλλες περιοχές της περιοχής της Μεσογείου βίωσαν επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις.

   Στην Τυνησία, από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισε η περιοχή γύρω από την τουριστική πόλη της Ναμπούλ. Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

   Στην Ιορδανία, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Νεκρά Θάλασσα.

   Το γεγονός ότι βρέχει λίγο περισσότερο στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο δεν είναι ασυνήθιστο, εξηγεί ο ερευνητής του κλίματος Πετερ Χόφμαν . Η κλιματική αλλαγή ωστόσο, αυξάνει τη διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας μεταξύ νερού και αέρα: η ένταση των βροχών αυξάνεται.

   Επιστήμονες από το Κίελο έγραψαν στο περιοδικό «Nature Communications» ότι η Μεσόγειος απειλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν η λιμνοθάλασσα της Βενετίας, η Έφεσος, αλλά και τα ερείπια της Καρχηδόνας στην Τυνησία. Μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς απειλούνται με εξαφάνιση. Και οι συνέπειες πιθανώς δεν περιορίζονται στη Μεσόγειο. «Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στη Μεσόγειο έχει επίσης ισχυρό αντίκτυπο στις βροχοπτώσεις ακόμη και στη Γερμανία», λέει ο Χόφμαν.

   Η όλη δυναμική της ατμόσφαιρας αλλάζει. Οι πλημμύρες του 2002 και 2013 στη Γερμανία σχετίζονταν επίσης με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο. « Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα των αλλαγών στη Μεσόγειο, που επίσης αισθανόμαστε στη Γερμανία» προσθέτει.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή