Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ακίνητο στα Τρίκαλα γίνεται το πρώτο διατηρητέο παθητικό κτήριο στην Ευρώπη! (φωτό)

Το Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών στο Βαρούσι δεν έχει μόνο ιστορική αξία…

«Ένα ακόμη βήμα μπροστά τα Τρίκαλα! Ένα διατηρητέο ανακαινισμένο κτίριο γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά παθητικά κτίρια στην Ευρώπη!».

Αυτό αναφέρει, όπως αναδεικνύει το Trikalanews.gr, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτηρίου για το διατηρητέο κτήριο στο Βαρούσι που θα φιλοξενεί το Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών και η ανακαίνιση του οποίου έχει προχωρήσει σημαντικά.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό βήμα για την πιστοποίηση του πρώτου διατηρητέου κτιρίου στην Ευρώπη που ανακαινίστηκε σύμφωνα με το πρότυπο enerphit και γίνεται μουσείο με την ομάδα του Δήμου αλλά και τον εργολάβο που έχει αναλάβει τις εργασίες, να μην κρύβουν την ικανοποίησή τους.

Το υπέροχο διατηρητέο στο Βαρούσι, την παλιά συνοικία των Τρικάλων, γνωστό ως οικία Μάντζαρη, ανακατασκευάζεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Θα μετατραπεί σε ένα Μουσικό Μουσείο θα λέγαμε αλλά με ιδιαίτερη διαδραστικότητα με το κοινό, και θα ονομαστεί το Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών φιλοξενώντας στοιχεία για τη ζωή και το έργο δημιουργών όπως οι: Βίρβος, ο Καλδάρας, ο Σαμολαδάς, ο Κολοκοτρώνης, ο Μητροπάνος και η Παπαστεφάνου.

Με τον όρο παθητικό κτήριο εννοείται ότι εφαρμόστηκαν τεχνικές ανακαίνισης και όχι μόνο, για να διατηρείται όλο το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις. Τα κτίρια θερμαίνονται παθητικά, δηλαδή κάνουν αποτελεσματική χρήση του ήλιου, των εσωτερικών πηγών θερμότητας και της ανάκτησης θερμότητας, με αποτέλεσμα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να μην είναι απαραίτητα ακόμη και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί παθητικές τεχνικές ψύξης, όπως είναι ο σωστός σχεδιασμός σκίασης και νυχτερινού φυσικού αερισμού, προκειμένου να διατηρείται δροσερό.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή