Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Kλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα

   Φαίνεται να ανεβάζει την ένταση η Άγκυρα όσον αφορά τις δραστηριότητες εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει κανένα είδος παρενόχλησής της μετά και το εγχείρημα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια.

   Ειδικότερα, η Άγκυρα υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει μονομερείς διαπραγματεύσεις με εταιρίες και χώρες δίχως να συμπεριλάβει την γνώμη των Τουρκοκυπρίων υπονοώντας τη συνεργασία με την ExxonMobil.

   Όσον αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη η Τουρκία επισήμανε πως δεν πρόκειται να αφήσει να δημιουργηθούν τετελεσμένα αναφέροντας πως οι αποφάσεις που θα έρχονται σε ρήξη με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας θα οδηγούν στην λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων της.

   Σημειώνεται επίσης ότι το «Μπαρμπαρός» συνοδεύεται από ένα πετρελαιοφόρο και τέσσερα πολεμικά πλοία, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές το τουρκικό επιτελείο ναυτικού ανέπτυξε νέους κανόνες εμπλοκής έναντι της ελληνικής <<προκλητικότητας και της αυξανόμενης κινητικότητας που έχουν αναγγελθεί μονομερώς σε οικόπεδα της ΑΟΖ>>.

   Η Ουάσιγκτον τέλος, παραμένει στην ίδια διπλωματική γραμμή επισημαίνοντας πως είναι υπέρ της κυριαρχίας των δύο χωρών στην περιοχή μέσα και από τον σεβασμό των διεθνών συμφωνιών και αναφέροντας πως οι δύο χώρες έχουν βρει τον τρόπο επικοινωνίας τους για τέτοιου είδους ζητήματα.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή