Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την Καρδίτσα»

Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου, πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου κατέθεσα ερώτημα προς τη Δημοτική αρχή, για το Πειραματικό Δημόσιο Ι.Ε.Κ. το οποίο συστεγάζεται με το 1ο ΕΠΑΛ, το 1ο εσπερινό ΕΠΑΛ και το 1ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας. Το θέμα του ερωτήματός μου ήταν εάν η διοίκηση γνώριζε την πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών, για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά την ένταξη του έργου «Ίδρυση και Ενίσχυση Θεματικών και Πειραματικών ΙΕΚ». Η απάντηση της Δημοτικής αρχής ήταν αοριστολογίες, υπεκφυγές και μετάθεση ευθυνών όπως συνηθίζει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αρχικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επικαλέστηκε την αδυναμία του Δήμου Καρδίτσας να χρηματοδοτήσει την μελέτη και στη συνέχεια με απόλυτη έκπληξη ακούσαμε ότι το κόστος της θα έφτανε έως και τα 100-150 χιλιάδες ευρώ. Βέβαια, όταν του ζητήθηκε να κοινοποιήσει επίσημα τις οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν και από ποιους μελετητές, ακολούθησε η απόλυτη σιωπή. Ακόμα και στο ερώτημά μου εάν οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου θα μπορούσαν να εκπονήσουν την μελέτη ώστε να μην χαθεί η χρηματοδότηση, ο Δήμαρχος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας των υπαλλήλων. Η πρόσκληση όμως του Υπουργείου Οικονομικών για υποβολή πρότασης κοινοποιήθηκε στις 18/05 του περασμένου έτους στους ενδιαφερόμενους, για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο υποβολής ολοκληρωμένης πρότασης.

Η δαπάνη του συγκεκριμένου έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και αναλογεί στο Πειραματικό Δημόσιο ΙΕΚ Καρδίτσας, έχει προϋπολογισμό 1.141.804,16 ευρώ και αφορά εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου καθώς και προμήθεια εξοπλισμού και υλικού για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών και κατάρτισης. Η σημερινή κατάσταση του κτηρίου όπου φοιτούν παιδιά, είναι απελπιστική αν όχι απολύτως επικίνδυνη, για την σωματική τους ακεραιότητα. Επίσης εάν αξιοποιούνταν η χρηματοδότηση θα υπήρχε και ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου ΙΕΚ που πλέον είναι και πειραματικό, αφού η πρόσκληση περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών. Δυστυχώς καθόλου ενσυναίσθηση δεν επέδειξε η Δημοτική αρχή.

Εξάλλου το μόνο της μέλημα είναι οι ασφαλτοστρώσεις, για έτσι νομίζει ότι έρχεται η ανάπτυξη της περιοχής. Η ανικανότητα και η πολιτική τους ανεπάρκεια έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ για την Καρδίτσα και την εκπαίδευση σε πρωτογενές επίπεδο, αφού η υλοποίηση του έργου θα είχε πολλαπλάσια οφέλη και για τα παιδιά.
Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία ουσιαστική πρωτοβουλία, ώστε ακόμη και λίγους μήνες πριν τις εκλογές να προωθήσουν κάποιο έργο που να μείνει παρακαταθήκη για την επόμενη Δημοτική αρχή.

Μετά το έργο της Παλιάς Ηλεκτρικής που και αυτό «καρκινοβατεί» λόγω της πολιτικής τους ανικανότητας, ένα ακόμη οικοδομικό έργο δεν είναι στις προτεραιότητες του Δημάρχου. Μετά τον πολιτισμό δηλαδή, απαξιώνεται και η Δημόσια Παιδεία στην Καρδίτσα. Οι εμμονές και οι ιδεοληψίες τους, έχουν κρατήσει την Καρδίτσα στο περιθώριο. Το καταστροφικό έργο της χειρότερης Δημοτικής αρχής που γνώρισε ο τόπος, ολοκληρώνεται σύντομα και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να μας δώσει ισχυρή εντολή, ώστε να αλλάξουμε την νοσηρή αυτή κατάσταση.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή