Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ακούστε το μέλλον… και προετοιμαστείτε σωστά

Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.Το θέμα της φετινής εκστρατείας είναι "Ακούστε το μέλλον… και προετοιμαστείτε σωστά".

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 360 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από βαρηκοΐα, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 5,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκτιμάται επίσης ότι τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18 χρονών) έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής και 3 στα 1000 βρέφη γεννιούνται με κάποιας μορφής απώλεια ακοής Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας Ακοής μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι 900 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής..Επομένως τα  επόμενα επτά χρόνια ο αριθμός των ατόμων με απώλεια ακοής, σχεδόν θα τριπλασιαστεί. Παράλληλα, οι άνθρωποι που εμφανίζουν κάποιας μορφής βαρηκοΐα είναι όλο και νεώτερης ηλικίας  λόγω της έκθεσής τους σε ιδιαίτερα θορυβώδες περιβάλλον, των στρεσογόνων συνθηκών διαβίωσης όπως επίσης και   συνυπαρχουσών παθήσεων.Στην χώρα μας, σήμερα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής, αριθμός που το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.  .

Οι επιπτώσεις που απορρέουν για το βαρήκοο άτομο είναι πολλές και σοβαρές. Πρωτίστως μειώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του, καθώς προκαλεί μεγάλες  δυσκολίες στην επικοινωνία, στις κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Η απώλεια ακοής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων όπως απομόνωση, νευρικότητα,άνοια, κατάθλιψη.

Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Επισκεφθείτε άμεσα τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο για την σωστή αξιολόγηση της ακοής σας. Μην αφήνετε την απώλεια της ακοής να επηρεάζει την καθημερινότητά σας.  Οι  σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι που μπορεί να εφαρμοστούν μόνο από  εξειδικευμένους ακοοπροθετιστές, μας παρέχουν τη δυνατότητα  να προσαρμόζουμε την κατάλληλη λύση στις ανάγκες της κάθε πάθησης αλλά και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Ακούστε ξανά τους ήχους της ζωής χωρίς κανένα περιορισμό.

Κουκουράβα Βάγια
Ακοοπροθετιστής
Πιστοποιημένο Μέλος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδας
Βύρωνος και Κανούτα
Τρίκαλα
Τηλ : 24310 70711
Email: [email protected]

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή