Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ακρίβεια και αυξημένες τιμές «τρώνε» τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα

Η τρέχουσα κατάσταση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό ένα καυτό θέμα συζήτησης.

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη και αύξηση του κατώτατου μισθού, η πραγματικότητα, όπως φαίνεται μέσα από ακριβή στοιχεία και τον πληθωρισμό, λέει μια διαφορετική ιστορία. Τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναδεικνύουν τη θέση της χώρας μας σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη όσον αφορά τους νόμιμους κατώτατους μισθούς.

Η χώρα κατατάσσεται στη 13η θέση μεταξύ των 22 κρατών μελών με νόμιμο κατώτατο μισθό, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις μονάδες αγοραστικής δύναμης, πέφτει αρκετές θέσεις και είναι υψηλότερη μόνο από τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Σλοβακία. Ο κατώτατος μισθός στη χώρα ανέρχεται σε 713 ευρώ, ενώ με τα επιδόματα μαζί, ανέρχεται σε 831,83 ευρώ. Αυτό τοποθετεί τη χώρα μας στη 13η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με το Λουξεμβούργο να έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό των 2.387 ευρώ και τη Βουλγαρία τον χαμηλότερο των 399 ευρώ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν πέντε χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Ωστόσο, τα στοιχεία της Eurostat υπολογισμένα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση με 947,26 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, ενώ μόνο η Βουλγαρία, η Λετονία και η Σλοβακία έχουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό.

Συμπερασματικά, παρά τις υποσχέσεις για ανάπτυξη και αύξηση του κατώτατου μισθού, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα εξακολουθεί να υστερεί όσον αφορά τις μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Οι μόνες χώρες της ΕΕ με χαμηλότερο κατώτατο μισθό είναι η Βουλγαρία, η Λετονία και η Σλοβακία. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες και τα νοικοκυριά της χώρας δεν θα μείνουν πίσω όσον αφορά την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή