Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αλέξης Τσίπρας: Αισιόδοξες οι προβλέψεις μετά από πολλά χρόνια

Μιλώντας απόψε στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στη Λάρισα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2 στο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης».
 
«Είναι φανερό ότι η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες» και πρόσθεσε πως «Ακόμη και οι “άσπονδοι φίλοι” μας, το ΔΝΤ,  που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 205 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2,65%. Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε παραπάνω».
 
Ο Πρωθυπουργός, έκανε λόγο για «΄΄έκρηξη΄΄ επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης μετά από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και σημείωσε πως «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιαστεί το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας», τονίζοντας ότι «η Κυβέρνηση επιθυμεί η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Εμείς θέλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη. Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει. Για εμάς ανάπτυξη δεν είναι η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».
 
Αχελώος 
 
Αναφερόμενος στον Αχελώο, ο Πρωθυπουργός, επισήμανε πως «πρέπει να υπάρξει λύση ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και βοηθητική για την αγροτική παραγωγή. Η διαχείριση του νερού, αφορά τόσο την βιωσιμότητα, όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής. Τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, ωστόσο  το συγκεκριμένο έργο έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας. Μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής. Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου» και πρόσθεσε «για τον Αχελώο πρέπει να υπάρξει λύση ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου έχει απορριφθεί, για περιβαλλοντικούς λόγους από 6 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ υπάρχει ακόμα νέα εκκρεμότητα στο ΣτΕ».
 
Πρωτογενής τομέας
 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα, τις οποίες απέδωσε σε «μια συγκεκριμένη πολιτική του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία» και πρόσθεσε «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα στις εξής κατευθύνσεις. 
 
• Την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών
 
• Την επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών. Οργανώσεις παραγωγών, ομάδες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος
 
• Την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής
 
• Τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή
 
• Μέτρα και δράσεις ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα
 
• Την βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο τη μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τη διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής
 
• Την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής, όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που είναι καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία
 
• Την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό
 
• Την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών για αγροτικούς δρόμους και αρδευτικά κανάλια. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί "δήθεν παραγωγούς", όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος.
 
Απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
 
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συζητήσει για τολμηρές τομές που είναι ώριμες στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και -σχολιάζοντας την αναφορά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού περί ανάγκης συναινέσεων και συνεννοήσεων- επισήμανε ότι «σε αυτό το πλαίσιο οι εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αρνούνται την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της». 
 
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας
 
Κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου της Λάρισας, αγρότες με τρακτέρ, αλλά και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της έναρξης της ομιλίας του Πρωθυπουργού.
 
Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην διεξαγωγή του συνεδρίου και διαδήλωσαν σε απόσταση από την είσοδο του ξενοδοχείου όπου διεξάγεται το συνέδριο, καθώς ο χώρος είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή