Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αλήθειες και ψέματα για το 1821

Του Γιώργου Μισιάκα

Σε κάθε επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821 έχουμε την μόνιμη προσπάθεια των διαφόρων «προοδευτικών» να ξαναγράψουν (στην ουσία σβήσουν) την Ιστορία. Ιδίως δε, φέτος που συμπληρώθηκαν 200 χρόνια.

Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και η μόνιμη αναφορά ότι ο Διαφωτισμός ήταν η «μήτρα της Επανάστασης». Άραγε, οι αναρίθμητες αποτυχημένες Ελληνικές Εθνεγερσίες από τα μέσα ακόμα του 15ου αιώνα (εκατονταετίες πριν το κίνημα του Διαφωτισμού), που καταπνίγηκαν από τους τούρκους κατακτητές στο αίμα, δεν έχουν καμία αξία και σχέση – σύνδεση με το 1821, αλλά και με το αιώνιο άσβεστο πάθος των Ελλήνων για Αξιοπρέπεια, Ελπίδα, Πίστη και προπάντων Ελευθερία;

Το ενιαίο του Γένους και του Θρησκεύματος, η Παράδοση, η Γλώσσα, το Βυζαντινό παρελθόν, η Φιλική Εταιρεία δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο; Η αναφορά στον Διαφωτισμό ως η μόνη «μήτρα της «Επανάστασης» είναι ξεκάθαρα στοχευμένη και θέλει να καταδείξει ότι η Εθνεγερσία του 1821 ήταν βασικά «ταξική επανάσταση».

Το ότι παγκοσμίως ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι η Εθνεγερσία του 1821 έχει ξεκάθαρο εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Δεν λαμβάνουν στο ελάχιστο υπόψη τους ότι στις 23.3.1821, στο πρώτο επίσημο επαναστατικό έγγραφο που συντάσσεται, την περίφημη «προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», που εκδίδει η νεοσύστατη Μεσσηνιακή Σύγκλητος και απευθύνεται στους Ευρωπαίους, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «… να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε,…»

Οι «αγράμματοι», ως επί τω πλείστον, καπεταναίοι φαίνεται ότι γνώριζαν πολύ καλά ότι ο Διαφωτισμός «φωτίστηκε» από την Ελλάδα και όχι το αντίστροφο…

Συν τοις άλλοις, εφέτος είχαμε από διαφόρους (εγχώριους και μη) «καλοθελητές» την προσπάθεια ταύτισης της Ελληνικής Εθνεγερσίας με την Αμερικάνικη Επανάσταση, αγνοώντας(;) ότι το Ελληνικό Έθνος προϋπήρχε, ενώ αντιθέτως οι Αμερικανοί δημιούργησαν πράγματι έθνος με την δική τους επανάσταση, καθώς υπήρχε στην Αμερική μια πλειάδα κατοίκων διαφόρων χωρών, αποτέλεσμα εποικισμού, με διαφορετική εθνοτική καταγωγή, κουλτούρα, θρήσκευμα, πολιτισμό, αρχές και αξίες.

Πολύ εύκολα καταρρίπτει τον συσχετισμό αυτό η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος (Α’ Εθνοσυνέλευση Επίδαυρος 1822), που ξεκινά ως εξής: «Απόγονοι του σοφού και φιλανθρώπου έθνους των Ελλήνων», ενώ στην δεύτερη παράγραφο αναφέρει ότι: «ο κατά των Τούρκων πόλεμος ημών… είναι πόλεμος εθνικός, πόλεμος ιερός».

Η Ελληνική Επανάσταση (επί της ουσίας, Εθνεγερσία) έγινε εναντίον αλλοεθνών και αλλόθρησκων κατακτητών, ενώ η περιβόητη Γαλλική Επανάσταση έγινε εναντίον ομοεθνών και ομόθρησκων. Γι’ αυτό άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Κολοκοτρώνης λέει πως «η Επανάσταση η εδική μας δεν ομοιάζει με καμίαν απ’ όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην».

Εν κατακλείδι, εδώ και αρκετά χρόνια, γίνεται συνειδητή προσπάθεια από το σύστημα να ξαναγραφεί, κατά το δοκούν, η Ιστορία της Επανάστασης του 1821. Ο «πολύς» κοσμοπολίτης Νίκος Δήμου, σε πρόσφατο άρθρο του, απ’ όλη την διάρκεια της Εθνεγερσίας του 1821 τα μόνα που διέκρινε ήταν η Τριπολιτσά (με τα δικά του κριτήρια βεβαίως…), η εισβολή του Ιμπραήμ και η ναυμαχία του Ναβαρίνου. Ενώ σε άλλο άρθρο του, 7 χρόνια πριν, στην… αγωνία του να μας πείσει για το (δήθεν) ανίκητο του Ιμπραήμ ανέφερε ότι:

«μετά την εισβολή του Ιμπραήμ, δεν είχε μείνει ούτε μία επαναστατική εστία». Τώρα πώς γίνεται χωρίς να υπάρχει κατά τον Δήμου «καμία επαναστατική εστία», ο Ιμπραήμ να ηττηθεί στην ναυμαχία του Γέροντα (29.8.1824), στους Μύλους (13.6.1825), στην Βέργα και στο Διρό (21-25.6.1826), στον Πολυάραβο (26-28.8.1826) και παράλληλα να μείνουν ελεύθερες και να μην κατακτηθούν όλη αυτή την περίοδο οι περιοχές της Μάνης, του Ναυπλίου και της Αίγινας είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο ανιστόρητος Δήμου.

Ο Τζωρτζ Όργουελ, στο εξαιρετικό έργο του «1984», περιγράφει, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, πώς σχεδιάζεται και πραγματοποιείται το σβήσιμο, η παραχάραξη και η επαναγραφή της Ιστορίας, καταπώς συμφέρει τους έχοντες το γενικό πρόσταγμα και την σκοπιμότητα.

Σ’ αυτήν την συστημ(ατ)ική προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορικής και Εθνικής Πραγματικότητας κάθε Συνειδητοποιημένος Έλληνας οφείλει και πρέπει να Αντιδράσει και να Αντισταθεί.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή