Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άλλη μία σχισματική Κοινότητα προσχώρησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Η μεγάλη πληγή της Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας, ήταν ο επί δεκαετίες διχασμός πολλών Ελληνικών Κοινοτήτων, οι οποίες είναι αποσχισμένες από την Αρχιεπισκοπή. Με την έλευσή του στην ήπειρο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ξεκίνησε μια Τιτάνια προσπάθεια επανένωσης αυτών των Κοινοτήτων με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Φαίνεται πως τα καταφέρνει και η μια μετά την άλλη, οι Ελληνικές Κοινότητες βάζουν στην άκρη τα πάθη που τις χώριζαν και επανενώνονται με την Αρχιεπισκοπή. Πριν λίγες ημέρες άλλη μια Κοινότητα έπαψε να είναι σχισματική.

Μια ευλογημένη και ιστορική ημέρα ξημέρωσε την Κυριακή, 6 Ιουνίου, για την Κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου στο Wollongong της Νέας Νοτίου Ουαλίας, για τον Ελληνισμό της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά για την ελληνική Ομογένεια και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας. Την ημέρα αυτή, ύστερα από πέντε δεκαετίες διαιρέσεων, διχόνοιας και πνευματικού σκότους, επίσημα πια η σχισματική κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου επέστρεψε στην αγκαλιά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τα μέλη της Κοινότητας, εμφορούμενα από αισθήματα αγάπης, χαράς και ενθουσιασμού, συνέρρευσαν ενθουσιωδώς στην εκκλησία για να υποδεχθούν τον Ποιμενάρχη τους. Στην είσοδο, μάλιστα, του Ιερού Ναού αναρτήθηκε γιγαντιαίο πανό καλωσορίσματος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ενώ το “παρών” έδωσαν και εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, μεταξύ των οποίων η Δήμαρχος Shellharbour κ. Marianne Saliba, ο πολιτειακός βουλευτής κ. Paul Scully και η κ. Alison Byrnes, η οποία εκπροσώπησε την ομοσπονδιακή βουλευτή, κ. Sharon Bird.

Τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο, ο οποίος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Μελόης κ. Αιμιλιανό, καλωσόρισαν με εγκάρδιους λόγους ο Πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Αθανάσιος Τζώρτζης, και η Αντιπρόεδρος, κ. Αικατερίνη Τζαννή. Επιπλέον, του δώρισαν ένα εγκόλπιο, ως έκφραση ευγνωμοσύνης για τον γεφυροποιό ρόλο του και σε ανάμνηση της ιστορικής αυτής ημέρας για την Ενορία – Κοινότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Κοινότητας σημείωσε στην προσφώνησή του: “Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα ζήσουμε αυτή τη στιγμή. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν κατά το παρελθόν απέτυχαν. Δοξάζουμε τον Θεό διότι πλέον όλοι μαζί, ενωμένοι, θα προχωρήσουμε για το καλό της Εκκλησίας και του Ελληνισμού. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο διότι χωρίς αυτόν δεν θα ήταν δυνατόν η ένωση. Από τη πρώτη στιγμή που έφτασε στην Αυστραλία οραματίστηκε το θαύμα της ενότητας και με την αγάπη του και τον τρόπο του το επιτυγχάνει”.

Παρόμοια στην προσφώνησή του και ο π. Αναστάσιος, εφημέριος του Ναού, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στη θεολογική σημασία της ενότητας και της αγάπης, σημείωσε: “Ευχαριστούμε πρώτα τον Άγιο Νεκτάριο για το θαύμα το οποίο ζούμε σήμερα και κατόπιν τον Αρχιεπίσκοπό μας, δίχως τη μέριμνα και τη βοήθεια του οποίου δε θα φτάναμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Η αγάπη και η υπομονή του Αρχιεπισκόπου κέρδισαν”.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος, εμφανώς συγκινημένος για το γεγονός ότι άλλη μία κοινότητα αποκαταστάθηκε στην εκκλησιαστική κανονικότητα, απηύθυνε πατρικούς λόγους αγάπης στο πολυπληθές εκκλησίασμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έκαναν μια μεγάλη πνευματική επανάσταση και νίκησαν. “Καταφέρατε, παρά τις δυσκολίες, τα μίση, τους εγωισμούς και τα πρακτικά εμπόδια”, υπογράμμισε, “να αφήσετε το ψεύδος, το σχίσμα και τον διχασμό και να έρθετε στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Στην Εκκλησία αυτή, που ακόμη είναι ζωντανή, διότι παραμένει όπως την παραλάβαμε από τους Αποστόλους, τους Αγίους Πατέρες και τις Οικουμενικές Συνόδους. Και αυτή σας η τεράστια πνευματική επιτυχία δε χαροποιεί μόνον εσάς, αλλά και όλους εμάς. Μαζί μας σήμερα συγχαίρει πρώτος ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, μαζί μας χαίρεται και όλος ο κλήρος και ο Ορθόδοξος λαός της Αυστραλίας”. “Ομολογώ με όλη μου την ειλικρίνεια ότι η Αρχιεπισκοπή μας από σήμερα γίνεται πνευματικά ομορφότερη, διότι ένα ακόμη σχίσμα έσβησε και χάθηκε”, επισήμανε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας λόγο για μια νέα σελίδα, η οποία αρχίζει να γράφεται στη ζωή της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου, όσο και στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα μέλη της Κοινότητας για τις γενναίες αποφάσεις που έλαβαν, ενώ έκανε ειδική μνεία στον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Τζώρτζη, αναγνωρίζοντας την αποφασιστική συμβολή του. “Η Κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου θα σας γράψει με χρυσά γράμματα στην ιστορία της”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και τον π. Αναστάσιο Μποζίκη, για το εκκλησιαστικό φρόνημα και την υποδειγματική αγάπη με τα οποία διακονεί το τελευταίο διάστημα τους πιστούς της Ενορίας. “Σας ευχαριστώ όλους που με εμπιστευτήκατε”, συμπλήρωσε, “και σας υπόσχομαι ότι θα προχωρήσουμε μαζί, ενωμένοι, όπως μας είπε ο Χριστός: ‘Ἵνα ὦσιν ἕν καθώς ἡμεῖς’ (Ἰωάν. 17, 11)”.

Επιπλέον, με την ευκαιρία της αποκαταστάσεως της Κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς τους υπόλοιπους ομογενείς στην Αυστραλία, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν τον εφιάλτη του σχίσματος και του διχασμού. “Τους καλώ να έρθουν κοντά μας. Να έρθουν στο φως και στην αλήθεια. Εμείς τους αγαπούμε και θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί. Δεν πιστεύω ότι αξίζει στα αδέλφια μας, με τα οποία έχουμε το ίδιο αίμα και την ίδια πίστη, να ζουν εκτός Εκκλησίας. Αξίζει και σε αυτούς η αληθινή και μία Εκκλησία και εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος να τους υποδεχθώ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Η μεγάλη αυτή γιορτή για την Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, μαζί με όλους τους συνδαιτυμόνες, είχε την ευκαιρία να καμαρώσει τη νέα γενιά που παρουσίασε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή