Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Μωυσής Λίτσης: Τέλος εποχής με ερωτήματα

   Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών στο συνέδριο του Δεκεμβρίου και δεν θα επιδιώξει μία πέμπτη θητεία ως καγκελάριος το 2021.

   Την απόφαση ανακοίνωσε η ίδια η Μέρκελ, μετά τη νέα εκλογική ήττα των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας στην Έσση. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) απώλεσε 11% και η δύναμή του περιορίστηκε στο 27,2%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έχασε πάνω από 11%, με το ποσοστό του να πέφτει στο 19,6%. Παρόλο που ήδη από τις εκλογές στη Βαυαρία, στις αρχές του μήνα, είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το μέλλον της Μέρκελ, κανείς πολιτικός παρατηρητής δεν περίμενε η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας να πέσει αμαχητί…

   Το τέλος της εποχής Μέρκελ, της μακροβιότερης ηγέτιδας στην Ευρώπη, με τέσσερις θητείες στο ενεργητικό της από το 2005 και ηγέτης του CDU από το 2000, εγείρει κρίσιμα ερωτήματα:

   Θα βγει από την πολιτική παράλυση των τελευταίων μηνών η Γερμανία ή η διελκυστίνδα CDU-SPD θα οδηγήσει σε νέες πρόωρες εκλογές με άδηλο το μέλλον των δύο μέχρι πρότινος κυρίαρχων κομμάτων;

    Θα εξελιχθεί ομαλά η διαδοχή ηγεσίας στο CDU, ή το κόμμα θα περιέλθει σε μία παρατεταμένη κρίση ταυτότητας, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο θα βρεθεί πρόσωπο ικανό να συσπειρώσει και να ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία του;

   Η Μέρκελ φάνταζε μέχρι πρότινος ακλόνητη και η Γερμανία φάρος πολιτικής σταθερότητας, σε μία Ευρώπη στην οποία κυριαρχούν φυγόκεντρες δυνάμεις. Με την αποχώρησή της υπάρχουν ανησυχίες για δυσαναπλήρωτο κενό, σε μία εποχή νέων μεγάλων προκλήσεων, όπως είναι το Brexit, η συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, αλλά και ο κίνδυνος ενός «δεύτερου γύρου» χρηματοπιστωτικής αναταραχής με επίκεντρο την Ιταλία.

   Μέχρι τώρα ο αδύναμος κρίκος στη γερμανική πολιτική σκηνή, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, φαίνονταν να είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, που πληρώνουν την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο στρατόπεδο του πολιτικού τους αντιπάλου.

   Τώρα η πολιτική φθορά επηρεάζει τον έτερο πόλο του πολιτικού συστήματος, με αβέβαιο αν το CDU θα καταφέρει να ανακτήσει την πολιτική του αίγλη.

   Η κρίση της ευρωπαϊκής περιφέρειας αγγίζει πλέον τον σκληρό πυρήνα, οδηγώντας σε μεγάλες πολιτικές ανατροπές, με πρώτο θύμα την άλλοτε πανίσχυρη «σιδηρά καγκελάριο».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή