Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αν ο ελληνικός λαός γνώριζε, πώς καθορίζεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα είχε ξεσηκωθεί

Σήμερα, η κοινωνία βρίσκεται σε πόλεμο με την ακρίβεια, ιδίως με την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυστυχώς, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται απέναντι στην κοινωνία, διαγωνιζόμενοι για το ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει την εύνοια των μαυραγοριτών που κερδοσκοπούν στην πλάτη της.

Από τη μία, η «Μητσοτάκης ΑΕ» ανήκει κυριολεκτικά στους μαυραγορίτες που νέμονται το ψευτο-χρηματιστήριο ενέργειας.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να δεσμευτεί τόσο για κατάργησή του όσο και για ρεαλιστικά μέτρα που εξασφαλίζουν φτηνό και επαρκές ρεύμα.

Κι όμως, μια μεγάλη μείωση στην τιμή του ρεύματος είναι απολύτως εφικτή. Σήμερα!

  • Με επάρκεια ρεύματος
  • Χωρίς καν οι εταιρείες παραγωγής να αναγκαστούν να παράγουν κάτω του κόστους
  • Χωρίς καμία επιδότηση από το Δημόσιο με δανεικά από την τρόικα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. Διαφορετικά πλαφόν στην χονδρική τιμή σε μονάδες παραγωγής με διαφορετικό μέσο κόστος (με την χονδρική λίγο υψηλότερη από το μέσο κόστος της μονάδας).

Γιατί να εισπράττει πιο πολλά μια μονάδα που παράγει ρεύμα από ανεμογεννήτριες ή υδροηλεκτρικά όταν ακριβαίνει το φυσικό αέριο; Ο μόνος λόγος είναι επειδή αρέσει στον ολιγάρχη που έχει την μονάδα αυτή.

  1. Ελάχιστη παραγωγή ανά μονάδα παραγωγής στη συγκεκριμένη χονδρική τιμή.

Θυμάστε τι έκανε το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών για να εκβιάσουν υψηλότερες τιμές πετρελαίου; Μείωναν την παραγωγή τους. Αυτό κάνουν κι οι μαυραγορίτες του ψευτο-Χρηματιστήριου Ενέργειας: Απειλούν με μείωση της παραγωγής ώστε να εκβιάσουν ψηλότερες τιμές χονδρικής. Να γιατί το κράτος έχει υποχρέωση, μέσω της ΡΑΕ, να τους επιβάλει και πλαφόν χονδρικής και ελάχιστη παραγωγή!

  1. Λιανική τιμή κοινή για όλους που να μην ξεπερνά πάνω από 5% τον μέσο όρο της χονδρικής τιμής όλων των μονάδων του δικτύου.

Επειδή όλοι οι χειμαζόμενοι πολίτες έχουν ισότιμο δικαίωμα στο πιο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και στην προστασία από παρόχους-αρπακτικά που τους πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Μια διαφορά ύψους 5% λιανικής με την μέση χονδρική (καθώς το κράτος θα επιβάλει διαφορετική χονδρική σε κάθε μονάδα παραγωγής, ανάλογη με το μέσο κόστος παραγωγής της μονάδας) αρκεί ώστε να μην «μπαίνει μέσα» το δίκτυο διανομής.

Έτσι ώστε κάθε μονάδα παραγωγής να έχει ένα μικρό ποσοστό κέρδους και να μην χρειάζεται καμία επιδότηση από το χρεοκοπημένο κράτος.

  1. Το κόστος διαρροών του δικτύου να βαραίνει τις ιδιωτικές εταιρείες, όχι τους καταναλωτές

Ώστε να έχουν οι εταιρείες κίνητρο να διορθώσουν τις διαρροές.

Ποιο το όφελος της κοινωνίας από την εφαρμογή αυτών που προτείνει και απαιτεί το ΜέΡΑ25;

Τουλάχιστον 60% επί της λιανικής τιμής που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Χωρίς καμία κρατική επιδότηση. Χωρίς καμία εταιρεία να έχει ζημιά.

Και αυτό γιατί θα πρέπει να τονιστεί ότι το 56% της ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΝ χρησιμοποιεί φυσικό αέριο καθώς παράγεται από υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ και λιγνίτη, δηλαδή με εισροές των οποίων το κόστος ΔΕΝ αυξήθηκε. Σήμερα, εντελώς παράλογα, όταν ανεβαίνει το κόστος του φυσικού αερίου, ανεβαίνει κι η χονδρική του 56% της παραγωγής που ΔΕΝ κοστίζει περισσότερο. Με τα πιο πάνω μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ25 θα σταματήσει άμεσα αυτό το σκάνδαλο. Η λιανική θα πέσει πάνω από 60% και περισσότερο αν οι εταιρείες επίσης  έπαυαν να χρεώνουν τους καταναλωτές για τις διαρροές του δικτύου.

Αντίθετα σήμερα και με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος εξουσίας, τρεις ολιγάρχες, (Μυτιληναίος, Βαρδινογιάνης, και Λάτσης)  με την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ κάθε μέρα προσδιορίζουν μεταξύ τους, μόνοι τους, την τιμή που θα σας χρεώσουν αύριο, της χονδρικής όχι της λιανικής, αυτή πάει ακόμα πιο ψηλά. Αυτό δεν είναι αγορά, ούτε καπιταλισμός, είναι μια στυγνή ολιγαρχία γι’ αυτό το κόστος του ρεύματος που πληρώνουμε όλοι μας, αυξάνεται πολύ γρηγορότερα από το κόστος παραγωγής του.

Εμείς προτείνουμε την κατάργηση αυτού του ψευτοχρηματιστήριου ενέργειας, του καφενείου των ολιγαρχών, το οποίο το έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, χωρίς βέβαια να δηλώνει ακόμα και σήμερα ότι θα το καταργήσει.

Από την άλλη μεριά οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σκρέκας επιδοτούν τις τιμές αυτές και ουσιαστικά επιδοτούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τους ίδιους τους ολιγάρχες και όχι τους καταναλωτές.

Το ΜέΡΑ25 είμαστε το μοναδικό κόμμα που προτείνουμε την κατάργηση του ψευτοχρηματιστήριου ενέργειας και τη θέση πλαφόν στην τιμή της.

Το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να αναδεικνύει αυτό που συμβαίνει, αυτό το οποίο αν το συνειδητοποιούσαν οι πολίτες, αύριο κιόλας το πρωί θα ξεσηκώνονταν ενάντια σε ένα σύστημα που αισχροκερδεί σε βάρος του και τον ληστεύει ξεδιάντροπα.

Ο.Β. Τρικάλων του «ΜέΡΑ 25»

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή