Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αν ουρείς στην θάλασσα, θα τα βρεις στ΄ αλάτι

Του Νίκου Γ. Παδιώτη
(Παρόχθιος του Αγιαμονιώτη)

Την ανέφερε συχνά ένας αείμνηστος αρχηγός κόμματος στις δεκαετίες 1980-1990 που τώρα αναπαύεται (μόνος κι έρημος, κατά την επιθυμία του) σε μια Ραχούλα του χωριού Παλιοζωγλόπι Καρδίτσας , πάνω στα αγαπημένα του Άγραφα…Μόνος του , έξω από τα νεκροταφεία-κοιμητήρια των κοινών θνητών και μέσα στην παρθένα φύση .

Η παροιμία εκστομίζονταν εναντίον εκείνων που δεν καταλάβαιναν πως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πάνω στον τόπο μας , έχει και ανάλογα αποτελέσματα τα οποία , κάποια στιγμή της ζωής μας , θα τα βρούμε μπροστά μας . Ήταν μια από τις παρακαταθήκες του .

Η πρώτη φωτογραφία δείχνει ανθρώπινη δραστηριότητα σε όχθη του Αγιαμονιώτη ποταμού , λίγα μέτρα από την κατοικία μου , από παρόχθια κάτοικο εκείνου του σημείου η οποία είχε επεκτείνει τον φράχτη της ιδιοκτησίας της μέχρι και την κοίτη του ποταμού.

Δηλαδή είχε ιδιοποιηθεί την όχθη του ποταμού (όντας δημόσιο κτήμα) την οποία μετέτρεψε σε προσωπικό κοπρώνα και δίπλα του είχε και βόθρο…

Ούτε και η ίδια ζει πλέον (όπως και ο αρχηγός του κόμματος) αλλά άφησε πίσω το δικό της οικολογικό αποτύπωμα από την δραστηριότητά της πάνω στην κοινή γη , ως «παρακαταθήκη» στις επόμενες γενιές .

Οι επανειλημμένες συστάσεις των γειτόνων της αλλά και οι υποδείξεις της δημοτικής αρχής αντιμετωπίζονταν , από την συγχωρεμένη , με ύβρεις – απειλές…Συχνά δε άνοιγε και την αυλόπορτα της κατοικίας της και ορμούσαν πάνω στους επισκέπτες καμιά δεκαριά μαντρόσκυλα…

Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει πως εξαφανίστηκε ο κοπρώνας της πρώτης μετά τις εργασίες καθαρισμού του ίδιου σημείου της όχθης για την οποία επικρίθηκε η δημοτική αρχή , όχι από Τρικαλινούς πολίτες που βίωναν το πρόβλημα , αλλά από Αθηναίους .

Οι πληροφορίες λένε πως μέχρι στιγμής συλλέχθηκαν από τον καθαρισμό (Ληθαίου και Αγιαμονιώτη) πάνω από δυο χιλιάδες κυβικά κάθε είδους σκουπίδια , τα οποία κατά την υπόδειξη-απαίτηση των οικολογούντων δεν θα έπρεπε να συλλεχθούν με μηχανήματα αλλά από «χέρια ενεργών πολιτών» .

Οι φωτογραφίες έχουν διαφορά ενός μηνός . Η πρώτη τραβήχτηκε στις 24/3/2021 και η δεύτερη στις 25/4/2021 . Ένας μήνας ήταν αρκετός να αναγεννηθεί η παρόχθια αυτοφυής βλάστηση όπως μπορεί να διακρίνει, στο κάτω αριστερό άκρο , ο καθείς.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή