Ανακοίνωση ΚΚΕ για τα 46 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

            Συμπληρώνονται φέτος σαράντα έξι χρόνια από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κι αφού πρώτα το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυβέρνησης Μακάριου.

            Όπως τότε έτσι και σήμερα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα, ενώ σε συνεργασία με την αστική τάξη της Ελλάδας μεθοδεύουν τη συνδιαχείριση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

            Όπως τότε έτσι και σήμερα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όντας αναπόσπαστα δεμένες με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της κρίσιμης γεωστρατηγικής περιοχής, μπαίνουν σε φάση επικίνδυνης κλιμάκωσης με θύματα τους λαούς. Σημάδι κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας αποτελεί η απαράδεκτη απόφαση για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

            Τα ιστορικά αυτά διδάγματα και η σύγχρονη πείρα αποδεικνύουν ότι οι δήθεν ισχυροί σύμμαχοι, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν επιθυμούν να αναχαιτίσουν, αλλά αντίθετα υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα με στόχο να την τραβήξουν από την επιρροή της Ρωσίας και να μη διαρραγεί η ενότητα της ατλαντικής συμμαχίας.

            Αδιάψευστο μάρτυρα ως προς αυτό αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις:

            — Τα επαναλαμβανόμενα ευχολόγια της ΕΕ και των ΗΠΑ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η ομολογημένη επιδίωξή τους να επιβάλουν διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο και να την προσδέσουν στο ΝΑΤΟικό άρμα.

            — Η απροκάλυπτη στήριξη που παρέχουν στην Τουρκία η ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την πολεμική της εμπλοκή στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη.

            — Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στηρίζουν τη δοτή κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει συνυπογράψει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο που καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Παράλληλα προξενεύουν τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λύση που ανοίγει τον δρόμο επίσης για εντάσεις και «θερμά επεισόδια».

            Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη, έχει «πάρει πάνω της» την εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με το χρεοκοπημένο επιχείρημα πως έτσι διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

            Η Ιστορία όμως ούτε παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται. Αυτοί που ευθύνονται για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή δεν μπορούν να αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Όπως επίσης η καπιταλιστική εκμετάλλευση και οι ανταγωνισμοί για τον φυσικό πλούτο της Κύπρου δεν αποτελούν παράγοντες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος του λαού.

            Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε «λύσεις» – ανοιχτής ή συγκαλυμμένης – διχοτόμησης στην Κύπρο, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στην κατοχή και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του. Αυτός είναι ο δρόμος που απαντά στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού, όλων των λαών της περιοχής.

            Καλούμε τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση μπροστά στα επικίνδυνα σχέδια που ετοιμάζονται ενάντια στον ίδιο και τους γειτονικούς λαούς. Το δίλημμα συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση ή κλιμάκωση και πόλεμος, που όλο και περισσότερο διαφημίζεται, είναι κάλπικο. Αφενός ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να λειτουργήσει ως «μέσο» για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με την ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και αφετέρου η συνεκμετάλλευση υπό τη σκέπη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ενεργειακών κολοσσών όχι μόνο δεν αφορά τα συμφέροντα των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά κυοφορεί τον επόμενο, σκληρό γύρο συγκρούσεων με θύματα ξανά τους λαούς.

            Οι ίδιες οι εξελίξεις στην περιοχή μας κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για:

            — Καμία αλλαγή συνόρων

            — Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

            — Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

20/7/2020                                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή