Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Τρικάλων

Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Τρικάλων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους Οικοδόμους και τους εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών, τονίζουμε  ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών αλλά και γενικότερα.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, η Ομοσπονδία μας και το Συνδικάτο Οικοδόμων στο Νομό μας, διατηρούμε ζωντανή την θέληση μας για ένα καλύτερο μέλλον, να είμαστε σε εγρήγορση και προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα, γιατί οι αγώνες για την διεκδίκηση όσων μας στέρησαν και όσων μας ανήκουν είναι μπροστά μας.

Οφείλουμε να κρατάμε το μυαλό μας ακμαίο γνωρίζοντας πως μετά από αυτόν το ζόφο θα έρθει άλλος, αυτός της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της απελπισίας, της διευρυμένης χειραγώγησης και της περαιτέρω περιστολής των εργασιακών μας δικαιωμάτων, θα φροντίσουν γι αυτό όλοι όσοι κερδοσκοπούν εις βάρος της εργατικής τάξης.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, επιχειρούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει έναν αντικειμενικό κίνδυνο, που έχει ορατές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Η κυβέρνηση, που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων, του κάθε πολίτη και ζητά εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρεί να συσκοτίσει το πραγματικό πρόβλημα και τις αιτίες του.

Οι εργαζόμενοι βιώνουν την ατομική ευθύνη μέσα απ’ τους συλλογικούς αγώνες και την κοινωνική προσφορά, δεν χρειάζονται μαθήματα απ’ αυτούς που προσπαθούν να μετακυλήσουν την κρατική ανεπάρκεια στους εργαζόμενους και τον λαό επικαλούμενοι τις ατομικές συμπεριφορές, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, ενώ όλοι γνωρίζουν πως αυτοί είναι που ο ένας μετά τον άλλο καταστρέφουν την υγεία, την παιδεία, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα..!

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δίνουν το πράσινο φως στους εργοδότες του κλάδου για να εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα μας.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία, αλλά και την νόμιμη υπερωριακή απασχόληση. Ταυτόχρονα σε αρκετές περιοχές υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Δηλαδή, αντί να ενισχύσουν τα δημόσια Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να παρθούν μέτρα σε όλους τους χώρους δουλειάς, εργοτάξια και γιαπιά, για τους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ, των οφειλών προς την Εφορία, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.

Δε φτάνει που η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο, επιθυμούν περισσότερα εις βάρος μας. Με επίσημη νομοθετική πράξη της κυβέρνησης της ΝΔ και σε συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά και με την ξεπουλημένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, όπως εκφράστηκε με την απαράδεκτη τοποθέτηση του Προέδρου της ότι..¨όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στο πρόβλημα..¨,βγάζοντας έτσι λάδι την κυβέρνηση και την εργοδοσία, οι εργοδότες θα μπορούν ελεύθερα να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, να μην πληρώνουν εισφορές, αφού δεν υπάρχει και κανείς να τους ελέγξει. Επίσης, στα περισσότερα εργοτάξια δεν τηρείται κανένα μέτρο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Για να μην πληρώσουμε άλλη μια φορά το μάρμαρο εις βάρος των δικαιωμάτων μας, αλλά και της ίδιας της ζωής μας, απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων, με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών:

1.Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα Νοσοκομεία.

2.Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.Το κόστος να το πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.

3..Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις, αναστολή εργασιών σε εργοτάξιο κτλ).

4.Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

5.Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Λειτουργία ιατρείων σε χώρους δουλειάς και στελέχωσή τους με υγειονομικό προσωπικό.

6.Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις,στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.

7.Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν.

Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

 

ΤΟΔ. Σ.  ΤΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ  & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή