Αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από τις Καστανιές Έβρου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, τονίζοντας ότι «Δεν πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα προσφυγικό και μεταναστευτικό, συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Αυτό που έχει συμβεί εδώ, τις τελευταίες μέρες, είναι επώδυνα προφανές σε όλους. Η Τουρκία, κατά παράβαση της Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχει ενθαρρύνει και έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει εάν ακολουθήσει αυτή την στρατηγική. Δεν πρόκειται πλέον για προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μία κατάφωρη απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τη γεωπολιτική ατζέντα της και να στρέψει την προσοχή μακριά από την φρικτή κατάσταση στη Συρία.

Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ. Ζουν με ασφάλεια εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Οι περισσότεροι μιλούν καλά τουρκικά. Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες.

Καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την κυριαρχία της χώρας μου. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προσφέρει μία σπουδαία υπηρεσία στην Ευρώπη, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορώ να σας πω ότι η παρουσία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας εδώ -στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης- στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Ελπίζω ότι αυτή η κρίση θα μας αφυπνίσει ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κυρίες και κύριοι, μαζί με τους συναδέλφους μου είδαμε από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των fake news που κυκλοφορούν για να κρύψουν την αλήθεια. Και αυτή είναι μία: Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα. Aν και η ίδια έχει πλέον χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, αποτελώντας de facto πια την πατρίδα πολλών από αυτούς, εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς.

Παραβιάζει έτσι κατάφορα την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία οφείλει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της αλλά και να εμποδίζει τις παράνομες οδούς προς την Ελλάδα.

Δυστυχώς, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν αποδέχονται αυτή την κατάσταση την οποία αποδεικνύουν όλα τα τεκμήρια: Δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν με την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών προς την Ευρώπη, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοιχτά σύνορα.

Αγαπητοί φίλοι, το πρόβλημα αυτό δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό. Συνιστά μία ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και άγνωστων σκοπών. Που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.

Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει. Αντιδρούμε, λοιπόν, με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω απ’ όλα ωστόσο, όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της με όπλα τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητα. Μόνο τις τελευταίες μέρες, οι δυνάμεις μας απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες παράνομης εισόδου στον Έβρο και στο Αιγαίο. Προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που παραβίασαν τα σύνορα και πέτυχαν πολλές διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα.

Θέλω να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, για το έργο που επιτελούν, αλλά και τους πολίτες που συμπαρίστανται αυθόρμητα στο δύσκολο έργο τους.

Οι απειλές, λοιπόν, του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού. Στο φρόνημα και στην επιχειρησιακή ικανότητα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκδηλωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά τις επόμενες μέρες. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους: Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους. Όμως ένα διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο μια χώρα. Μάλιστα, όταν αργεί μια δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση. Γιατί η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια, αλλά να απευθύνεται και προς τους Έλληνες πολίτες των οποίων ήδη απειλείται η ασφάλεια, η περιουσία και η κοινωνική γαλήνη. Άλλωστε, βοήθεια στους κατατρεγμένους μπορεί να προσφέρει μόνο ένα κράτος, δεν υπάρχει όμως κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα. Και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου.

Η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση. Η παρουσία σας εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει.

Κλείνω, ευχαριστώντας και πάλι τους ευρωπαίους ηγέτες για τη συμπαράστασή τους, η οποία σίγουρα θα γίνει και πιο έμπρακτη. Τονίζω ξανά, τη χαρά και την υπερηφάνεια την οποία ένιωσα δίπλα σε όσους υπηρετούν εδώ, στον ακριτικό Έβρο. Ήμουν, είμαι και θα είμαι κοντά τους, εκφράζοντας το σύνολο των Ελλήνων.

Παραμένω όμως αισιόδοξος. Πρώτη η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό. Χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, όχι όμως υπό το κράτος απειλών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται, αντιδρούν. Και δεν προκαλούν, συζητούν. Ελπίζω αυτό να συμβεί σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέλησή μας για μία αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα. Οπλισμένοι με το δίκαιο και τη λογική θα πετύχουμε. Ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ».©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή